Akkoord Iran en Rusland over levering kernbrandstof

Iran en Rusland hebben zondag een akkoord gesloten over de levering van kernbrandstof. Door dit akkoord zou Iran zijn eerste kerncentrale in bedrijf kunnen te stellen...

De Iraanse vice-president Gholamreza Aghazadeh en het hoofd van het Russische kernenergiebureau, Aleksander Roemjantsev, ondertekenden het akkoord in de kerncentrale van Bushehr, die Rusland heeft helpen bouwen en die eind dit jaar of begin volgend jaar moet gaan draaien.

Het akkoord behelst dat Rusland nucleaire brandstof levert aan Iran en dat Iran gebruikte nucleaire brandstofstaven terugstuurt naar Rusland, opdat het die niet kan gebruiken om plutonium te maken. Plutonium kan worden gebruikt om kernwapens te maken.

Deze belofte door Teheran was een voorwaarde voor Moskou om de centrale te laten draaien.

Beide landen sloten al in 1995 een contract over de bouw van de centrale. De centrale, de eerste van Iran, zal naar verwachting eind dit jaar in werking treden en in 2006 volledig op stoom komen. Iran zegt dat de installatie is bedoeld voor het opwekken van elektriciteit, maar volgens de Verenigde Staten en Israël is de kerncentrale een dekmantel voor de ontwikkeling van kernwapens.

De VS hebben al jarenlang grote druk uitgeoefend op Moskou om de bouw van de kerncentrale stop te zetten. De belofte dat Teheran de gebruikte nucleaire brandstof terugstuurt naar Rusland, moet bij Washington de vrees wegnemen dat Iran dit materiaal wil gebruiken om verrijkt uranium te maken dat geschikt is voor kernwapens.

Tijdens de ontmoeting van de Amerikaanse president Bush met zijn Russische ambtgenoot Poetin vorige week donderdag kwamen de twee overeen dat landen als Iran en Noord-Korea geen kernwapens mogen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden