Akkoord Iraans uranium

Iraanse onderhandelaars hebben woensdag in Wenen ingestemd met een ontwerpakkoord om het grootste deel van het licht verrijkt uranium van Iran verder te verrijken in Rusland. De Iraanse regering moet het akkoord echter nog wel goedkeuren.

Als dit gebeurt, kan deze doorbraak voor een deel de angel halen uit het jarenlange conflict tussen Iran en het Westen over het omstreden nucleaire programma van Teheran.

Voorzitter Mohammed ElBaradei van het internationale atoomagentschap IAEA zei woensdag te hopen dat de goedkeuring van Iran op vrijdag binnen is. Ook de regeringen van de VS, Rusland en Frankrijk moeten hun fiat geven.

Volgens diplomaten zou het gaan om een oorspronkelijk voorstel van het IAEA waarbij Iran verplicht wordt driekwart van zijn verrijkt uranium tot kernbrandstof te laten verrijken in Rusland.

Daarna zou het weer naar Iran worden verscheept voor gebruik in een kleine onderzoeksreactor in Teheran. Iran beschikt over zo’n 1200 kilo licht verrijkt uranium. De onderzoeksreactor wordt ingezet ten behoeve van de behandeling van kankerpatiënten.

De 1200 kilo is genoeg, mits het nog verder wordt verrijkt, voor het maken van een kernwapen. Het Westen verdenkt Teheran ervan het civiele nucleaire programma als dekmantel te gebruiken voor het maken van atoomwapens.

Iran, dat al beschikt over 8.000 centrifuges, weigert gehoor te geven aan oproepen van de VN-veiligheidsraad om het verrijken van uranium te stop te zetten.

De doorbraak kwam op de derde dag van overleg tussen Iran, het IAEA, de VS, Rusland en Frankrijk. Parijs heeft ermee ingestemd dat het uranium, na verrijking in Rusland, geschikt wordt gemaakt in Frankrijk voor gebruik in de onderzoeksreactor bij Teheran.

De leider van de Iraanse delegatie, Ali Asghar Soltanieh, prees het ontwerpakkoord en zei ‘dat we op de goede weg’ zijn. ElBaradei hoopte dat de overeenkomst ‘de weg zal vrijmaken voor een volledige normalisering van de betrekkingen tussen Iran en de internationale gemeenschap’. Eerder op de dag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton Iran opgeroepen de internationale ongerustheid over het atoomprogramma weg te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.