Akkoord in België over hervormingen

Zeven maanden na de Belgische verkiezingen is er een akkoord bereikt over de staatshervorming. De doorbraak brengt de benoeming van Yves Leterme tot premier dichterbij.

Van onze correspondent Bart Dirks

Een ‘raad van wijzen’ met Belgische ministers en partijvoorzitters is het in de nacht van zondag op maandag eens geworden. Het gaat vooral over welke nieuwe bevoegdheden van het federale niveau worden overgedragen naar de gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

De eerste reacties van de politieke partijen zijn positief. 'Dit is een resultaat wat wij min of meer hoopten te realiseren’, aldus Etienne Schoupe, partijvoorzitter van de Vlaamse christen-democraten (CD&V).

Partijvoorzitter Elio Di Rupo van de Parti Socialiste noemt het akkoord ‘een halfvol of een halfleeg glas, naargelang je het bekijkt’. Hij schaart zich achter de uitkomsten.

Sinds de federale verkiezingen van 10 juni 2007 werd er onderhandeld over een staatshervorming. Die moet vooral bevoegdheden afstaan aan de gewesten. Een raad van wijzen heeft de hervormingen opgesplitst in twee stappen.

Op korte termijn moeten de deelstaten meer te zeggen krijgen over het economische en industriële beleid, over huisvesting, mobiliteit en landbouw.

In een tweede fase volgt de ‘grote staatshervorming’. Het gaat onder andere over arbeidsmarkt, gezondheidszorg, gezinsbeleid en ambtenarenzaken. Dit tweede pakket moet in de zomer door het parlement worden behandeld.

Het akkoord over de staatshervorming wordt nu door de politieke partijen beoordeeld. Door de doorbraak kan ook de begroting 2008 worden afgemaakt. Vlaanderen wilde alleen meer geld bijdragen als er een staatshervorming was afgesproken.

Liberaal premier Guy Verhofstadt heeft al eerder aangekondigd dat hij voor Pasen wil aftreden. De Vlaamse christen-democraat Yves Leterme moet hem opvolgen. Leterme ligt nog in het universitair ziekenhuis van Leuven vanwege spataderen in de slokdarm en een longontsteking. Maar hij is volgens zijn woordvoerder op tijd hersteld voor de beëdiging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden