Akkoord Euromed over richtlijnen tegen terrorisme

Leiders van de lidstaten van de Europese Unie en landen rond de Middellandse Zee hebben maandag op de top Euromed ingestemd met een pakket richtlijnen tegen het terrorisme....

ANP/EFE/AFP

De tweedaagse top van de staats- en regeringsleiders van de EU met hun tien zuidelijke buren begon zondag. De bijeenkomst werd gehouden ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het zogeheten Euro-Mediterrane partnerschap.

Hoewel de meeste Arabische leiders op de top verstek lieten gaan, repte de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero van ‘een gebeurtenis zonder precedenten’ omdat meer dan dertig staats- en regeringsleiders voor het eerst instemden met concrete stappen tegen het terrorisme. Zapatero toonde zich tevens verheugd dat de landen het terrorisme veroordeelden, zonder enig voorbehoud te maken.

Een van de aangenomen richtlijnen is dat de landen van Euromed geen asiel verlenen aan terroristen. Ook is besloten om op vrijwillige basis informatie over terreurverdachten uit te wisselen.

Verder zegden de landen van Euromed toe inspanningen te leveren om het probleem terrorisme bij de wortels aan te pakken. De komende vijf jaar moeten de landen in het Midden-Oosten politiek pluralisme stimuleren en democratische hervormingen doorvoeren.

In de eindtekst is geen definiëring van het woord terrorisme opgenomen. Algerije, Syrië en Libanon wilden dat er een duidelijk onderscheid werd gemaakt tussen terreurdaden en legitieme verzetshandelingen tegen een bezetting. Israël wilde niet dat een differentiatie van die strekking in de tekst werd opgenomen, omdat dit extremistische Palestijnen in de kaart zou kunnen spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden