Akkoord coalitie: AOW stijgt in twee stappen naar 67 jaar

In 2020 naar 66 jaar, in 2025 naar 67 jaar...

den haag De AOW-leeftijd gaat definitief omhoog van 65 naar 67 jaar. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben donderdagavond een akkoord bereikt. De pensioenleeftijd stijgt in twee stappen: in 2020 naar 66 jaar en in 2025 ineens naar 67 jaar.

Minister Donner (Sociale Zaken) wilde nog niet reageren. ‘Ik heb goede hoop dat de ministerraad er vrijdag mee instemt.’

Het plan kent een aantal uitzonderingsgronden waardoor werknemers ook in de toekomst nog op 65 jaar kunnen stoppen.

Wie in 2020 zijn 65ste verjaardag viert én kan aantonen dat hij de voorgaande vijftien jaar aan één stuk door heeft gewerkt, kan op 65 jaar AOW krijgen. Het aantal daarvoor benodigde dienstjaren loopt daarna elk jaar met één jaar op, tot uiteindelijk 42 gewerkte jaren in 2047. Wie kiest voor AOW-op-65 moet wel als ‘straf’ twee jaar lang genoegen nemen met een lagere uitkering.

Werkgevers worden verplicht hun personeel na dertig jaar zwaar werk een andere baan te bieden. Anders betalen ze een boete. Daardoor kunnen werknemers alsnog met 65 jaar met pensioen.

Om ook de leeftijd voor de aanvullende (zelf gespaarde) bedrijfspensioenen met twee jaar te doen stijgen, schuift het kabinet de aftrekbaarheid van pensioenpremies twee jaar op. Met het geld dat zo wordt bespaard, kunnen pensioenfondsen hun buffers aanvullen. Die zijn door de recessie flink geslonken.

Het compromis werd donderdagavond direct fel bekritiseerd. De vakcentrale FNV vindt het een ‘kille bezuiniging’. Voorzitter Agnes Jongerius: ‘Het draait om de centen, niet om mensen. Dit is een gedrocht, een misbaksel waar de samenleving nog tientallen jaren ellende van heeft.’

De SP verwacht groot maatschappelijk verzet. ‘Pensioenroof’, vindt partijleider Agnes Kant. ‘Asociaal en onuitvoerbaar.’ Ook de VVD is ronduit negatief. ‘Te weinig, te laat, te ingewikkeld’, meent Kamerlid Stef Blok.

Volgens GroenLinks wordt het stelsel ‘razend complex’. Femke Halsema: ‘Het voorstel heeft de houdbaarheid van een verse haring.’ PVV-leider Geert Wilders vindt dat de coalitiepartijen zich moeten ‘doodschamen’.

Werkgeversvoorman Niek Jan van Kesteren (VNO-NCW) is tevreden. ‘Dit spoort met onze inzet.’

Economie Pagina 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden