Akkoord Arafat en Abbas over regering

De Palestijnse leider Arafat en de beoogde nieuwe premier Mahmoud Abbas hebben woensdag een akkoord gesloten over de samenstelling van een nieuwe Palestijnse regering....

ReutersAP en AFP

De overeenkomst kwam enkele uren voor het verstrijken van de termijn waarbinnen het nieuwe kabinet moest worden gepresenteerd. De Amerikaanse regering noemde het einde van de machtsstrijd 'een positieve stap'. De Britse premier Blair zei 'verrukt' te zijn. Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, sprak van 'een belangrijke stap vooruit'. Palestijnse leiders riepen de internationale gemeenschap op om 'onmiddellijk' het eerder aangekondige vredesplan voor de regio bekend te maken.

De VS hebben gezegd dit vredesplan, de zogeheten 'wegenkaart' die moet leiden tot de oprichting van een Palestijnse staat, pas te presenteren als een Palestijnse premier is geïnstalleerd. Het is mede opgesteld door de VN, de Europese Unie en Rusland.

Het conflict tussen Arafat en de hervormingsgezinde PLO-leider Abbas, beter bekend als Abu Mazen, draaide om de invulling van de post van minister van Binnenlandse Zaken. De gedoodverfde premier wilde op deze plek de voormalige chef van de veiligheidsdienst in Gaza en een tegenstander van Arafat, Mohammed Dahlan. Besloten is nu dat Abbas zelf Binnenlandse Zaken gaat leiden en dat Dahlan de verantwoordelijke minister zal zijn voor veiligheidszaken.

De nieuwe regeringsleider moet ingrijpende hervormingen doorvoeren om een einde maken aan de corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit. Daarnaast benadrukken Israël en de VS dat de nieuwe premier een einde moet maken aan terrorisme.

VS: Iran moet

geen infiltranten

naar Irak sturen

Reuters

WASHINGTON

De Verenigde Staten hebben de toch al moeizame relatie met Iran woensdag verder op scherp gesteld. Het Witte Huis waarschuwde Teheran zich niet met de shi'itische bevolking in Irak te bemoeien om de Iraanse invloedsfeer in het buurland te vergroten.

'We hebben het Iran duidelijk gemaakt dat we ons zullen verzetten tegen elke inmenging van buitenaf in de Iraakse weg naar democratie', zei woordvoerder Ari Fleischer gisteren. 'Infiltratie van agenten om de sh'itische bevolking te destabiliseren valt zeker in die categorie.'

Volgens de New York Times zijn in Iran opgeleide agenten de grens met Irak overgestoken om bevriende shi'itische geestelijken te steunen en er mogelijk een islamitische regering te vestigen naar Iraans model. Ze zouden daarbij als dekmantel gebruik maken van de massaal bezochte pelgrimage naar Karbala, aldus Amerikaanse functionarissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden