Akkoord Amsterdam: 'Voortrekkersrol wietteelt', meer sociale huurwoningen

Rechts en links hebben elkaar gevonden in de Amsterdamse politiek. Vanmiddag presenteerden VVD, D66 en SP, een kleine drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen, hun plannen voor het bestuur van de stad. In meerdere opzichten een historisch akkoord: de PvdA staat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog buitenspel in Amsterdam en de SP gaat voor het eerst in haar geschiedenis meeregeren in de hoofdstad.

Joost de Vries
V.l.n.r. Laurens Ivens van de SP, Jan Paternotte van D66 en Eric van der Burg van de VVD. Beeld anp
V.l.n.r. Laurens Ivens van de SP, Jan Paternotte van D66 en Eric van der Burg van de VVD.Beeld anp

De partijen vinden elkaar op veel terreinen: meer betaalbare koop- en huurwoningen in de stad, minder lasten voor burgers en ondernemers, bestrijden van armoede en jeugdwerkloosheid, investeringen in zorg en onderwijs, meer geld voor werkgelegenheid.

De drie partijen willen de stad openstellen voor nieuwe woningcorporaties, 'voor alle partijen die willen bouwen', zei D66-voorman Jan Paternotte. Jaarlijks moeten er vijfhonderd woningen bijkomen in de sociale sector. Voor middeninkomens moeten er meer huurwoningen komen met een prijs tussen de 700 en 1000 euro. Het nieuwe college rekent af met de huidige vorm van erfpacht en gaat de mogelijkheid bieden om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen.

Het nieuwe college trekt geld uit voor onderwijs. De vrije keuze van ouders om de beste school voor hun kinderen te kiezen blijft gegarandeerd. Zorg wordt straks georganiseerd op buurtniveau. De vraag van de zorgbehoevende is daarbij leidend, zo staat in het akkoord. De drie partijen willen aan hun zorgplicht ten opzichte van uitgeprocedeerde asielzoekers voldoen en maken hier geld voor vrij.

Veiligheid en minder lasten
VVD'er Eric van der Burg sprak trots over de veiligheidsparagraaf van het akkoord. Daarin staat bijvoorbeeld dat winkeliers en ondernemers ondersteuning krijgen bij het veiliger maken van hun bedrijf. Discriminatie van minderheden wordt hard aangepakt en bedreigde organisaties, zoals Joodse instellingen, krijgen beveiliging. De partijen spraken ook af dat de stad een voortrekkersrol moet spelen bij het mogelijk maken van gereguleerde wietteelt.

De VVD'er was eveneens trots op de vermindering van lasten en regels. De hondenbelasting, roerende zaakbelasting en reclamebelasting worden afgeschaft en vervangen door algemene regels. De afvalstoffenheffing gaat met 15 miljoen euro omlaag. Al die lastenverlichtingen en investeringen worden onder andere vergoed door 30 miljoen van de 450 miljoen euro aan subsidies te schrappen.

De drie partijen verdelen acht wethoudersposten: vier voor D66, twee voor VVD en SP. D66 wordt verantwoordelijk voor financiën, economische zaken, onderwijs en jeugd, en openbare ruimte en milieu. De VVD krijgt wethouders op de portefeuilles zorg en verkeer. De SP gaat zich tot slot bezighouden met wonen, werk en inkomen. Van der Burg wordt wederom wethouder, dat was hij ook in het vorige college met PvdA en GroenLinks.

Kajsa Ollongren wordt namens D66 niet alleen wethouder maar ook locoburgemeester in Amsterdam, melden bronnen aan het ANP. Ollongren (47) is nu nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en daarmee topambtenaar van premier Mark Rutte. Zij was in 2006 al kandidaat-Kamerlid voor D66. Paternotte maakte begin april al bekend dat Ollongren de eerste kandidaat was om wethouder te worden in Amsterdam. Ze was de afgelopen tijd ook betrokken bij de coalitieonderhandelingen in Amsterdam.

Kajsa Ollongren (D66) wordt wethouder en locoburgemeester. Ollongren is nu nog topambtenaar van premier Mark Rutte. Beeld ANP
Kajsa Ollongren (D66) wordt wethouder en locoburgemeester. Ollongren is nu nog topambtenaar van premier Mark Rutte.Beeld ANP

Presentatie in Bijlmer
Het akkoord werd gepresenteerd door de fractieleiders van de drie partijen: Paternotte van D66, Eric van der Burg van de VVD en Laurens Ivens van de SP. De presentatie vond plaats op een scholengemeenschap in de Amsterdamse Bijlmer. Paternotte noemde de locatie symbolisch, aangezien D66 hamert op onderwijs en de SP op het aanpakken van armoede onder kinderen. Amsterdam-Zuidoost kampt van alle stadsdelen het meest met gezinnen in armoede en leerachterstand bij kinderen.

De onderhandelingen in de hoofdstad verliepen in eerste instantie moeizaam na de verkiezingen van 19 maart. Meerdere combinaties van partijen kwamen aan bod tijdens verschillende verkenningen. In eerste instantie spraken D66 en de VVD met GroenLinks, maar die partij vond de standpunten te ver uit elkaar liggen en trok zich terug. 'Het was een hobbelig proces', zei Paternotte. Uiteindelijk kon met de linkse SP wel relatief vlot zaken worden gedaan.

De drie fractieleiders presenteren het akkoord op een school in de Bijlmer. Beeld anp
De drie fractieleiders presenteren het akkoord op een school in de Bijlmer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden