Ajax

Woensdagavond staat Ajax voor de zesde keer in de finale van de Europa Cup voor landskampioenen. Tegenstander in Rome is Juventus....

Had ik maar drie elftallen kunnen samenstellen. Want nu ik mijn ideale elftal op papier heb, ontdek ik tot mijn schrik dat bijvoorbeeld Wim Kieft, Sjaak Swart en Marco van Basten er niet in staan. Die kunnen absoluut niet ontbreken. Mijn droomdoelpunt was zelfs die goal die Van Basten achterover maakte. Ik had dat doelpunt kort voor de wedstrijd in een droom gezien. Alleen was het in m'n droom Lerby die hem maakte. Maar goed, dit waren mijn eerste ingevingen, in volgorde van keeper en dan naar voren van rechts naar links.

Schrijvers

Suurbier Blind Vasovic Krol

Rijkaard Lerby Wouters Olsen

Van 't Schip Cruijff

1. Piet Schrijvers. De Beer van de Meer. Hij betekende in die tijd heel veel, het was het elftal van Sren. Een ongelooflijke rots in de branding.

2. Wim Suurbier. De grootste komiek onder de voetballers. Wat een humor. Daarom werd hij samen met Krol het duo Knabbel en Babbel genoemd. Een goede voetballer, heel snel.

3. Danny Blind. De man op het ogenblik van Ajax. Heel betrouwbaar en een echte prof.

4. Velibor Vasovic. Een van de eerste buitenlanders bij Ajax, die heel lang goed gepresteerd heeft.

5. Ruud Krol. Een charmeur. Een knappe man die altijd erg goed gekleed was. Een van de beste spelers die Ajax en het Nederlandse elftal ooit gehad hebben.

6. Frank Rijkaard. Een voetballer die me heel erg ontroerd heeft. Vooral omdat het zo'n prachtig mens is. Dat hij een geweldige voetballer was, werd bevestigd door zijn carrière bij AC Milan en de manier waarop hij daar weg ging, hij kreeg alle credits, dat gebeurt niet elke voetballer.

7. Sren Lerby. Mijn favoriete voetballer, voor wie ik altijd grote bewondering heb gehad. Doordat ik met hem trouwde, heb ik hem beter leren kennen. Een fantastisch mens en het voorbeeld van een professional die alles heeft gedaan voor zijn voetbalcarrière. Onmisbaar in elk elftal waarin hij speelde.

8. Jan Wouters. Ook zo'n rots waarop je als team kunt bouwen. Een uniek voetballer, een vedette, waarvan je er in die tijd een aantal had. Dat fenomeen is langzaam aan het verdwijnen, het type dat een elftal leidt. Zoals Sren en Neeskens, ook zo'n tank. Het is nu meer het hele elftal dat het doet.

9. Jesper Olsen. De vlo genoemd, omdat hij iedereen passeerde en niet te pakken was. Fantastische techniek. Jammer dat hij door een blessure zijn carrière niet heeft kunnen afmaken. Hij is een dierbare vriend geworden.

10. Johnny van 't Schip. Beste rechtsvoor die we ooit gehad hebben. Ik miste hem altijd als er iemand anders op zijn plaats speelde die niet zulke mooie passes gaf. Ik stond altijd 'Johnny! Johnny' te roepen. Mijn familie moest daar erg om lachen. Helaas heeft hij niet de credit gekregen die hij verdiende. Familie-chauvinisme? Hoezo?

11. Johan Cruijff. De beste voetballer ter wereld aller tijden. Bovendien een aimabel mens. Grote bewondering.

Sportredactie

Pas als de tijd zijn werk heeft gedaan, kan eindelijk goed worden beoordeeld hoe groot een voetballer was. Misschien zeggen we over tien jaar wel: die Bogarde, wat een speler! Misschien.

Spelers die zijn uitgevoetbald, hebben het maar makkelijk. Ze kunnen de bal niet meer verspelen, een strafschop missen of een eigen doelpunt maken. Ze hebben vijftien jaar de tijd gekregen om naam te maken, vaak bij verschillende clubs. Ze hebben hun doelpunten al gemaakt en hun prijzen al gewonnen. Ze zijn al onsterfelijk.

We hebben getracht een mix te maken, met als hoofdbestanddelen de huidige ploeg en het elftal dat in het begin van de jaren zeventig drie maal de Europa Cup voor landskampioenen won.

Ajax-nu is vertegenwoordigd door Van der Sar, Blind en Frank de Boer, drie verdedigers. Bijna niemand weet het, maar de kracht van Ajax schuilt momenteel in de defensie. (Maar volgend jaar wordt zonder twijfel ook Kluivert geselecteerd.) Het Ajax-toen wint het met vier spelers, Krol, Neeskens, Cruijff en Keizer.

Ongevraagd hebben we ook een trainer benoemd, Michels toch maar. Hij heeft het fundament gelegd voor àlle internationale prestaties van Ajax. Om Van Gaal toch te eren, hebben we zijn nummering aangehouden. Zo speelt Rijkaard op vier.

We hebben niet iedereen tevreden kunnen stellen. Swart, Suurbier, Vasovic, Pieters Graafland, Litmanen, Kluivert, Olsen, Arnesen, Gerrie Mühren, Henk Groot, Overmars, Wouters en Ronald de Boer hebben echter wel degelijk onze waardering.

Van der Sar

Blind Krol Suurbier F. de Boer

Neeskens Bergkamp Lerby

Van Basten Cruijff Keizer

1. Van der Sar. De meevoetballende doelman. Beschikt over formidabele reflexen en een atletische gestalte. Maar hij heeft zo weinig uitstraling, wordt gezegd. Alsof dat er iets toe doet.

2. Blind. Lang getwijfeld, toch gekozen. We zagen liever Suurbier spelen, maar slaan de Zeeuwse tacticus toch iets hoger aan.

3. Krol. Wat een lichaam, wat een spelinzicht. Maar pas later, in Italië, was het dat ons zijn prachtige passes gingen opvallen.

4. Rijkaard. Een van de eerste keuzes. Allrounder, fantastische loopbaan en een van de weinigen die het gezag van Cruijff durfden te tarten.

5. Frank de Boer. De verdediger die geen overtredingen nodig heeft en bovendien opbouwend van grote waarde is. Die ene fout in vier wedstrijden vergeven wij hem.

6. Neeskens. Een bloeddorstige middenvelder die bij Ajax nooit is geëvenaard, nou ja, misschien door Wouters dan en een beetje door Davids. En inderdaad, door Lerby.

10. Bergkamp. We geven toe: een twijfelgeval. Maar als Ajacied was hij oogverblindend en nog steeds denken we met weemoed aan die Bergkamp terug.

8. Lerby. Oók omdat er toch één buitenlander moest worden gekozen. Lerby was een buitenlander die op jonge leeftijd naar Ajax kwam. Dat scheelde: vedetten van over de grens gedijen zelden in Amsterdam.

7. Van Basten. Hoewel hij pas in het Nederlands elftal en bij AC Milan San Marco werd. De beste, na Cruijff.

9. Cruijff. De beste, op bijna alle onderdelen. Koppen en hard schieten kon hij niet goed, maar dat heeft nooit iemand gemerkt. (Hij werd later ook nog eens een grote coach, maar dat terzijde.)

11. Keizer. De klassieke linksbuiten. Toen Roy de nieuwe Keizer werd genoemd, was dat een belediging voor zijn voorganger. Keizer was keizer, Roy in het gunstigste geval een prinsje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.