Ajax wint van Cambuur ondanks naargeestig decor

De koploper van de eredivisie is nog steeds een club met meer stress dan de meest labiele examenkandidaat. Daar veranderde de 5-1 winst op Cambuur vanavond bitter weinig aan. Flitsend was het voetbal van de thuisploeg bepaald niet te noemen, drie van de vijf goals vielen na corners. Cambuur, de nummer zeventien van de eredivisie, had bovendien recht op meer treffers.

Amin Younes van Ajax gaat scoren. Beeld anp
Amin Younes van Ajax gaat scoren.Beeld anp

De club Ajax verloor opnieuw. Nu doordat het eigen publiek zich rond de rust hevig verdeeld toonde. De immer zingende en schreeuwende harde kern was massaal weggebleven tijdens de eerste helft uit protest tegen het gekonkel tussen verschillende beleidsvoerders, die leidde tot het vertrek van clubicoon Johan Cruijff als adviseur en een aangespannen arbitragezaak door hoofd opleiding Wim Jonk die ontslag boven het hoofd hangt. 'Als de ego's het winnen, verliest de club,' was de leus op het spandoek voor het ene fanatieke vak. 'Kappen met die shit,' luidde de tekst voor een ander.

Veel andere vakken waren wel behoorlijk gevuld, maar zij lieten zich slechts horen als er actie was voor een van beide doelen. Snerpend hard was dan weer het gefluit bij het rustsignaal uit die vakken toen ongeveer de helft van de 'demonstranten' terugkeerde op de F-side en in Vak 410. Tijdens de tweede helft werden aanvankelijk de bekende aanmoedigingskoren vanuit 410 met gefluit beantwoord. Het versterkte het beeld van een hevig verdeelde club nog maar eens. Voor zo ver mogelijk.

In dit naargeestige decor was het knap dat de ploeg van Ajax-coach De Boer toen al een comfortabele stand op het scorebord had weten te brengen. 4-1 liefst. Zo voortvarend was Ajax dit seizoen nog niet gestart.

undefined

Supporters van vak 410 komen de tribune op. Beeld anp
Supporters van vak 410 komen de tribune op.Beeld anp

Award

Het spelbeeld werd daarmee niet volledig gediend, trouwens. Naast een treffer van Cambuur-middenvelder Van de Streek, die vogelvrij een voorzet van Narsingh kon inkoppen had de degradatiekandidaat nóg twee keer kunnen scoren tegen de koploper. De 1-1 van Van de Streek viel kort na de 1-0 van Veltman, aangetekend na 25 doodse minuten. Ook dat was een kopbal, ditmaal na een in twee instanties genomen hoekschop van Gudelj.

Het was sowieso koppen troef in de Arena. Nog twee treffers werden met het hoofd geproduceerd al zat er bij de 2-1 van Milik, ook al uit een corner, nog een schouder bij. De prijs voor de mooiste kopgoal ging naar Klaassen bij zijn 3-1. Naar achteren hangend wist de Ajax-aanvoerder de bal over Nienhuis te liften. De voorzet van Tete was al even puntgaaf.

Die award had trouwens ook naar Cambuur-verdediger Dammers kunnen gaan, maar hij trof de onderkant van de lat. Van de Streek had even eerder het eerste voetdoelpunt kunnen maken. Glijdende Ajacieden wisten zijn inzet dusdanig van richting te veranderen dat de bal naast ging. Klaassen pikte vlak voor rust ook die primeur op. Weinig verrassend ging er weer een hoekschop aan vooraf.

Tijdens de afzichtelijke tweede helft prikte linksbuiten Younes er nog eentje bij voor de thuisploeg. Dat gebeurde na een uur. 'Praat met elkaar. Niet met de rechter', was toen het spandoek dat door de 410ers werd opgehangen. Daar leken alle fans het trouwens wél over eens. Of misschien waren ze het gekibbel gewoon totaal beu. En werd besloten zelf toch maar het goede voorbeeld te geven.

undefined

Davy Klaassen scoort de 3-1. Beeld anp
Davy Klaassen scoort de 3-1.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden