Ajax wint op slecht veld in Arena met 1-0 van Vitesse

Toen Isaiah Brown zaterdagavond naar het veld van de Arena liep, wreef hij zich in de handen. 'Ik dacht: dit gaat een mooie wedstrijd worden.' De grasmat deed de Britse Vitesse-speler denken aan die in het Emirates Stadium. Dat is nogal wat. Het veld in het stadion van Arsenal geldt als een van de beste op aarde.

Bart Vlietstra
Riechedly Bazoer viert zijn doelpunt tegen Vitesse. Beeld anp
Riechedly Bazoer viert zijn doelpunt tegen Vitesse.Beeld anp

Maar al tijdens de warming-up voor Ajax-Vitesse (1-0) voelde de van Chelsea gehuurde buitenspeler dat hij weinig grip had, vertelde Brown na de wedstrijd in de mixed zone. Daarin lagen overal graskluitjes als bewijs van de matige kwaliteit van de mat.

Discussie over het veld in de Arena: het lijkt een echo uit het verleden. Toen het stadion in augustus 1996 in gebruik werd genomen, ging het jaren nergens anders over. Fans lieten koeien los in het stadion om hun ongenoegen kenbaar te maken. De laatste jaren waren er nauwelijks klachten meer en twee jaar geleden kreeg de Arena de prijs voor de beste grasmat van de eredivisie.

Tijdens de winterstop trachtte het 'grasteam' van de Arena de mat te verbeteren. Het is niet erg gelukt, bleek zaterdagavond. Kou en vocht in de lucht in combinatie met 50 duizend toeschouwers die warmte meebrengen leidden tot een spekgladde bovenlaag. Bovendien blijkt die matig te hechten aan de onderlaag.

Het verstierde zaterdagavond het op papier aantrekkelijke duel Ajax-Vitesse. De start was veelbelovend: Ajax-middenvelder Bazoer maakte het snelste doelpunt ooit in de Arena door binnen een halve minuut te profiteren van beroerd keeperswerk van Eloy Room, na een voorzet van de voortreffelijke Mitchell Dijks.

Moeite met het veld

Allengs werd het spel minder, terwijl het publiek in de Arena graag wil worden vermaakt. En dat is lastig als dieptepasses mislukken, spelers bij corners uitglijden, keepers slecht trappen en Bazoer zelfs besluit helemaal niet te schieten, ondanks de twee mogelijkheden daartoe.

Ajax-middenvelder Gudelj: 'Iedereen heeft moeite met het veld. Het oogt goed, is op de millimeter gelijk. Maar als je snel van links naar rechts wilt gaan, ben je bang dat je wegglijdt. Bij vrije trappen en corners komt er veel druk op je standbeen, dan wil je niet wegglijden.

'Gudelj houdt er rekening mee. De nieuwe Japanse linksback van Vitesse, Ota, wist waarschijnlijk van niets. Hij gleed twee keer uit toen hij een hoekschop wilde nemen, wat hem op hoongelach van het publiek kwam te staan. Na de wedstrijd wilde Ota over die corners niet praten met de Japanse media, te beschaamd als hij zich voelde. Wel over het veld. 'Dit soort ondergronden kennen we niet in Japan.

'Gudelj gebruikte in zijn schoenen de langste pinnen, van 13 en 15 millimeter, die voorhanden zijn. De glibberige piste had invloed op het spel van Ajax. Gudelj speelde tijdens het laatste half uur steeds verder met zijn kont op zijn laatste lijn. 'Je kunt minder kort dekken als je minder grip hebt, al lag het ook aan de stand. We wilden die 1-0 binnenslepen.

'Gudelj gaf toe: aanvallend moet het beter. Een goed veld helpt daarbij. 'We zeggen het elke keer.'

Ajax meldt dat het continu overlegt met de directie van de Arena over de grasmat. De Boer: 'We weten dat iedereen zijn uiterste best doet.' De trainer wees op 'de huidige voetbalschoen' als mogelijke veroorzaker van het geglibber. Ook in andere stadions gleden dit weekeinde spelers weg, doch niet zo vaak als in de Arena.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat voetballer Gudelj pinnen gebruikte in zijn schoenen van 13 en 15 centimeter.

Anwar El Ghazi (L) Kosuke Ota van Vitesse. Beeld anp
Anwar El Ghazi (L) Kosuke Ota van Vitesse.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden