NieuwsEredivisie

Ajax wil stoppen? ‘Dan voetballen wij straks door als het kan’

Met de mededeling onmiddellijk te willen stoppen met het huidige seizoen in de eredivisie heeft Ajax het lont ontstoken in het betaald voetbal. Bij de Eredivisie CV kwamen donderdag de eerste  telefoontjes al binnen: nou, dan stoppen ze toch. Voetballen wij straks door, zonder Ajax.

Marc Overmars.Beeld BSR Agency

Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft een punt met zijn harde uitspraken in De Telegraaf. ‘De eredivisie is dood. Het leven is eruit.’ Hij wil meteen stoppen met seizoen 2019-2020, nu het coronavirus de maatschappij ontregelt, elke dag doden te betreuren zijn en de toekomst ongewis is. Het is niet slechts de particuliere opinie van Marc Overmars, hij verwoordt de mening van Ajax, zo laat de koploper in de eredivisie weten.

De bestrijding van het coronavirus is allesoverheersend. Ook spelers zijn bang. Alleen gezondheid telt. Dat laatste stelt de KNVB trouwens ook. De hervatting half juni is alleen mogelijk als het virus tegen die tijd onder controle is. De bond probeert slechts een bedrijfstak overeind te houden, net als al die andere voetbalbonden in Europa die woensdag overleg voerden met de Uefa. Samen spraken ze de intentie uit om de competities te voltooien. Anders volgt over een maand alsnog definitieve afgelasting. Ook met die mogelijkheid houdt de KNVB ernstig rekening.

Maar de bond wil alles proberen om het seizoen te voltooien, hoeveel onzekerheid dat ook meebrengt. Eerst een maand vakantie nemen, dan kijken hoe de situatie is en eventueel verder voetballen. Of, zoals directeur Mattijs Manders van de verzameling van eredivisieclubs ECV zegt: ‘Iedereen heeft zijn nering. Wij doen net als al die andere Nederlanders alles om ons hoofd boven water te houden. Waarom zou de bedrijfstak voetbal dat dan niet mogen uitdragen? Stel dat wij nu stoppen en straks in juni beginnen ze elders in Europa weer te voetballen. Dan roept weer iedereen: hoe konden ze daar in Nederland in godsnaam ophouden.’

Eén mond

Enkele andere clubs denken ongeveer als Ajax. Toch kwamen bij Manders na de uitspraken van Overmars boze telefoontjes binnen, terwijl de clubs later donderdag verder praten. Zo van: ‘Als Ajax zich wil terugtrekken uit de competitie, laat ze dat dan maar doen. Dan voetballen wij straks door als het kan.’ Daarbij is bijna dagelijks overleg tussen de leiding van ECV en de aangesloten clubs. Meestal is algemeen directeur Edwin van der Sar degene die namens Ajax spreekt. Ongeveer was bekend hoe Ajax denkt, maar Overmars trekt nu wel heel fel van leer, terwijl de sector juist met één mond wil praten, hoe moeilijk dat ook is.

Het is derhalve verleidelijk om bij Ajax ook aan eigenbelang te denken, al stelt Overmars dat Ajax in absolute cijfers het hardst wordt getroffen bij een staking. Dat zou best kunnen, want bij de club gaan bedragen om waarvan andere clubs slechts kunnen dromen. Transfers waren volgens Overmars alweer aanstaande, terwijl die nu dreigen af te ketsen. Ajax heeft de grootste kostenpost, terwijl uit Amsterdam nog weinig is vernomen van ingehouden salarissen of de storting van een substantieel bedrag in een solidariteitsfonds, zoals in bijvoorbeeld Duitsland al is gebeurd.

Niemand hoeft te vrezen dat Ajax omvalt. De club heeft een eigen vermogen van 210 miljoen euro en maakte alleen in de eerste helft van dit seizoen 52 miljoen euro winst. Ajax staat bovendien eerste in de stand, op doelsaldo voor AZ. Mocht de KNVB het seizoen staken en een kampioen moeten aanwijzen, dan maakt Ajax een gerede kans. En bij het niet uitspelen van het seizoen zal de bond toch een club moeten inschrijven voor de Champions League. Ook dan heeft Ajax de meeste kans, als laatste kampioen.

Eigenbelang

PEC Zwolle en Fortuna Sittard, andere clubs die voelen voor een onmiddellijk einde van de competitie, staan vijftiende en zestiende en zijn kandidaten om te degraderen. Zo komt overal ook eigenbelang om de hoek kijken. Bij de veranderagenda liet Ajax bovendien meermaals weten liever met zestien in plaats van achttien clubs te voetballen, om zo meer ruimte te houden voor internationale wedstrijden. Van een paar omgevallen clubs zal Ajax niet wakker liggen.

Vandaar dat veel clubs met een schuin oog naar Ajax kijken, niet zeker van de ware bedoelingen. Overmars zei namelijk niet: als wij stoppen, mag AZ in de lucratieve Champions League voetballen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden