Ajax, the day after: Amsterdam tevreden, aandeel omhoog, hoge kijkcijfers

De gemeente Amsterdam is redelijk tevreden over het verloop van de huldiging van Ajax zondagavond. 'Over het algemeen genomen hebben de Ajax-fans zich keurig aan de afspraken gehouden om het leuk te houden in de binnenstad.'

Hier en daar braken vechtpartijen uit tijdens de huldiging.

Volgens de zegsman waren er zeker zaken waar de gemeente kritisch naar zal kijken. Tientallen personen raakten gewond toen ze op het Museumplein in de verdrukking raakten. Hoeveel het er precies waren, kon de politie niet zeggen. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond. Naar schatting 100.000 fans waren op de huldiging afgekomen.

Aanhoudingen
Ook waren er 62 aanhoudingen wegens vechtpartijen of vernielingen. Grote rellen of andere incidenten bleven echter uit. 42 personen zaten vanochtend nog vast. De meeste opgepakte personen maakten zich schuldig aan openlijke geweldpleging.

Hoewel grootschalige rellen uitbleven, moest de ME wel enkele keren in actie komen. Zo kwam de spelersbus op een gegeven moment vast te staan en begon het publiek op dat moment hekken omver te trekken. De ME moest toen ruimte creëren.

Volgens de zegsman woonden ongeveer 100.000 personen de huldiging op het Museumplein bij. Daar had de gemeente ook rekening mee gehouden.

Het was voor het eerst in geruime tijd dat Ajax in het centrum van de stad werd gehuldigd. Toen de club vorig jaar de beker won, was er een feestje in de Amsterdam ArenA, omdat huldigingen in de binnenstad in de jaren daarvoor meerdere malen waren uitgelopen op rellen. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen of Ajax volgend jaar weer op het Museumplein wordt gehuldigd, mocht de club dan weer een prijs pakken.

Joden
In een interview dat afgelopen zaterdag in Het Parool verscheen, zei burgemeester Eberhard van der Laan nog zich te storen aan het scanderen van leuzen over Joden door Ajax-supporters. Hij zei hier vanaf te willen en erover te gaan praten met onder meer de voetbalclub en de supportersverenigingen.

Desondanks was dit soort leuzen zondag weer veel te horen. Zelfs enkele supporters van het sfeervak van Ajax die op het podium op het Museumplein het publiek mochten toespreken, riepen teksten over Joden. De woordvoerder van Van der Laan zei maandag dat dit aantoont dat het uitbannen van dit soort leuzen lang zal gaan duren.

Vreugdekreten
Amsterdam barstte gisteren uit zijn voegen na de overwinning nadat de Ajax voor de dertigste keer de landstitel veroverde. Van pleinen, uit cafés en huizen klonken direct na het fluitsignaal in de ArenA enorm veel vreugdekreten. Mensen vielen elkaar in de armen. Het hele Leidseplein danste, zong, schreeuwde en zwaaide met vlaggen. Meerdere fans uitten hun vreugde terwijl ze in lantarenpalen klommen. In de cafés rond het plein werd enthousiast gedanst.

Bij de ArenA vonden de kampioenssjaaltjes en -shirts met drie sterren al snel gretig aftrek. Bij het supportershome van de fans werd veel vuurwerk afgestoken.

Tv
Miljoenen mensen keken naar de wedstrijd op tv. Gemiddeld 1,2 miljoen tv-kijkers keken via Eredivisie Live naar het rechtstreekse wedstrijdverslag Een woordvoerder van de zender spreekt van een record voor de digitale zender. 'Dit is nog nooit voorgekomen. Tot nu toe was de best bekeken wedstrijd Feyenoord-VVV Venlo op 27 oktober vorig jaar, toen er 954.000 mensen keken.' Eredivisie Live had tijdens de wedstrijd een marktaandeel van 40 procent en dat is uitzonderlijk hoog voor een digitale zender. Het kijkcijfer betreft alleen de kijkers die thuis, eventueel samen met anderen, de climax van de competitie op televisie zagen. Kijkers die de titelstrijd via de computer volgden of buitenshuis, in bijvoorbeeld een café, zijn hierin niet meegeteld.

Ook de verschillende uitzendingen van de NOS trokken veel kijkers. Studio Sport Eredivisie om zeven uur op Nederland 1 spande de kroon: ruim 2,9 miljoen kijkers. Alleen het NOS Journaal trok zondag meer kijkers. Ook Studio Voetbal (tien uur) deed het met ruim 1,2 miljoen kijkers goed.

Op het verslag van het feest na afloop van de wedstrijd Ajax-FC Twente in de Amsterdam ArenA op Nederland 1 stemden 866.000 kijkers af. De daarop volgende nabeschouwing trok 893.000 kijkers.

Aandeel
Het aandeel Ajax was maandagochtend in trek op de Amsterdamse beurs. Ajax is de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland.
Omstreeks 09.05 uur noteerde het aandeel Ajax 8,7 procent hoger op 7,88 euro. Bijna 16.000 stukken verwisselden van eigenaar, terwijl het gemiddelde handelsvolume ruim duizend aandelen bedraagt.

Kranten
De Nederlandse kranten besteden maandag uitgebreid aandacht aan Ajax. Bijna alle ochtendbladen openen hun voorpagina met de dertigste landstitel voor de Amsterdamse club. De Volkskrant besteedde de eerste drie pagina's aan het kampienschap. Bekijk de Volkskrant van vandaag hier.

'Ajax pakt schaal op karakter', zo is De Telegraaf van mening. Op een grote foto verdringen de spelers en technische staf zich om de kampioensschaal. Verderop in het binnenlandkatern is vooral aandacht voor de feestvreugde. 'Volksfeest op Museumplein', zo staat er.

Het AD kopt op de voorpagina 'Ajax uitzinnig'. En: 'Amsterdam ontploft van vreugde'. Ook staat de krant stil bij het verdriet van de Twentse fans. AD Sportwereld kopt met 'De dertigste'. Sp!ts legt op de voorpagina de nadruk op de feestvierende supporters. 'Mokum ontploft', zo luidt de kop boven de foto met fans.

De nrc.next opent als enige niet met Ajax. 'Seks bedreigt de euro', zo valt te lezen op de voorpagina. Dat gaat over IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, die werd opgepakt wegens poging tot verkrachting.

Botervingers
In de buitenlandse pers werd vooral aandacht besteed aan het laten vallen van de schaal door doelman Maarten Stekelenburg. Zo schreef de Britse krant The Telegraph, die Stekelenburg de gedroomde opvolger van Edwin Van der Sar bij Manchester United noemt: 'De reputatie van Stekelenburg dat hij een solide grip heeft, werd enigszins aangetast doordat hij de trofee uit zijn handen liet glippen.' Het is volgens de krant te hopen dat de coach van Manchester United Sir Alex Ferguson dit niet heeft gezien. Het persbureau AP noemde de handen van de Ajax-doelman 'butterfingers', oftewel botervingers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden