Ajax ontmoet geen onderdanigheid meer

Ajax sleept zich van dieptepunt naar dieptepunt en de ploeg die een paar maanden geleden nog zo machtig en wreed was, is tegenwoordig een speeltje in handen van de doorgaans onderdanigste clubs in de eredivisie....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

NIJMEGEN

Woensdag verloor NEC met 4-0 van De Graafschap. Dat was de hel, zei trainer Koevermans gisteren, met een stralend gezicht ditmaal. Want alleen in de hemel wint NEC met 2-0 van Ajax.

Nóóit wint NEC van Ajax - behalve enkele jaren geleden in het bekertoernooi - en als het wel gebeurt, is dat een indrukwekkende prestatie. Maar een nederlaag van Ajax in Nijmegen vertelt toch vóór alles veel over de staat waarin de kampioen momenteel verkeert. De ploeg speelt te afwachtend en te weinig creatief en bouwt aanvallen in een te laag tempo op om hechte verdedigingen te kunnen slechten.

Ongenaakbaar was Ajax de laatste twee jaar, maar de kampioen van Nederland die in de gloriejaren de wereldbeker won en zich twee maal plaatste voor de finale van de Champions League, is radeloos. De tegenstanders tonen geen ontzag meer en tijd om een elftal te kneden is coach Van Gaal niet gegund.

In Nijmegen ontbraken Veldman, Blind, Bogarde, Kluivert, Dani en Hoekstra op het appèl. Veelzeggend genoeg werd de debuterende Argentijn Gabrich de 22ste speler op wie Van Gaal in dit nog zo prille seizoen een beroep moest doen.

Het is in de lange clubgeschiedenis zonder weerga dat Ajax er in de laatste tien wedstrijden, inclusief vijf oefenduels tegen gerenommeerde tegenstanders, slechts twee maal in slaagde te scoren. Gisteren kreeg Ajax zeven kansen. Achtereenvolgens Wooter, Gabrich, opnieuw Wooter, weer Gabrich, Litmanen, Reuser en opnieuw Litmanen misten, zonder dat doelman Roorda tot het uiterste werd beproefd.

Niet alleen cijfermatig heeft PSV in korte tijd een flinke voorsprong genomen op Ajax. NEC verloor in de Goffert anderhalve week geleden met 4-1 van PSV dat eveneens met een ring van verdedigers te maken kreeg, maar desondanks tal van gaten ontdekte. Koevermans gaf zijn spelers dezelfde orders, 'kort en agressief' moesten ze de Ajacieden bestrijden en ze deden het onder uitzondering met totale overgave.

Kalm analyserend gaf Koevermans na afloop de verschillen aan tussen PSV en Ajax. 'Ook tegen PSV hebben we heel behoorlijk verdedigd, maar dat was niet voldoende. PSV is de ploeg in topvorm, de ploeg die spelers heeft met extra klasse. Zulke spelers heeft Ajax momenteel niet.'

Van Gaal stelde vast dat NEC alle risico's in defensief opzicht uit de weg ging, zoals eerder Heerenveen dat deed met eveneens een 2-0 zege als gevolg. Het leek erop dat Van Gaal na afloop die speelwijze met een libero bekritiseerde. Zo vatte ook Koevermans het op: 'Ja, wat moet ik dan, achterin lekker één op één spelen tegen Ajax en kansloos verliezen? De mensen vinden dit toch prachtig.'

In de beschrijving door Van Gaal van het openingsdoelpunt, een kopbal van de kleine Graef die na de voorzet van Pothuizen in de achttiende minuut plotseling groter leek dan alle Ajax-verdedigers, meende hij eveneens een schampere toon te bespeuren. 'Een geluksgoal? Nou ja, dan maar een geluksgoal. Daar ga ik me niet druk om maken.'

Het geluk liet hij zich niet ontnemen en dat viel hem niet kwalijk te nemen. Het zij Koevermans vergeven dat hij zich in de euforie liet ontvallen dat NEC niet eens geflatteerd had gezegevierd. De zege was zéér geflatteerd, hoewel Janssen in de 47ste minuut de bal op de lat schoot en de vechtlust van NEC een beloning verdiende.

Van de spelers van NEC maakte aanvoerder Lok het meeste indruk, als vechtjas die samen met Maes en de Duitse linksback Sobiech de offensieve plannen van Ajax dwarsboomde zonder over de schreef te gaan. Slechts een enkele Ajacied bleef de Nijmeegse defensie met overtuiging attaqueren, Litmanen bijvoorbeeld en Witschge die echter na zeventig minuten werd vervangen door Musampa.

Het was een keuze voor 'meer scorend vermogen', legde Van Gaal uit. Om dezelfde reden riep hij tussentijds Gabrich en Reuser op, eveneens zonder resultaat. De Argentijn die óók werd aangetrokken vanwege zijn fysieke kracht, speelde niet slecht, maar trof het niet dat Lok hem schaduwde.

Plotseling is Ajax, zo meende gisteren ook Auxerre-trainer Roux die het elftal woensdag ook tegen Roda JC al gadesloeg, geen ingespeeld collectief meer, maar een onervaren ploeg in opbouw. Van het tweede doelpunt van NEC was Roux geen getuige. Een kwartier voor het einde slofte hij het stadion uit, te vroeg om te kunnen zien dat Janssen na een counter Ajax nogmaals een dreun in het geschonden gelaat gaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden