Ajax laat zich meeslepen op een golf van euforie

Drie weken na het ontslag van Co Adriaanse liet Ajax zich meeslepen op een golf van euforie, op een avond die een extra impuls kreeg door de spectaculaire nederlaag van Feyenoord....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

De middenvelder voerde Ajax naar een even eclatante (5-1) als simpele zege op Vitesse, een in hoog tempo verbleekte ploeg. Ajax werd door de triomf en de misstap van Feyenoord de nieuwe koploper in de eredivisie.

Zo is, sneller dan verwacht, de directie tevreden gesteld die zijn kans schoon zag Adriaanse weg te sturen en Koeman snel overnam van Vitesse. De nieuwe trainer temperde de euforie overigens onmiddellijk, met Groningse nuchterheid.

Anders dan de uitslag doet vermoeden speelde Ajax niet fantastisch, zei Koeman. Het was een juiste observatie. Vitesse werkte zichzelf in de nesten en boekte een resultaat dat door de voormalige assistent van Koeman in Arnhem, de huidige interim-trainer Sturing, desastreus werd genoemd.

Dat Vitesse de vorige vier wedstrijden tegen Ajax had gewonnen, was nauwelijks voor te stellen. De vervanger van doelman Grim, de Australiër Didulica, werd nauwelijks beproefd en de laatste linie van Vitesse liet lichtzinnig steek na steek vallen.

Ajax werd gisteren op sleeptouw genomen door de parel uit de jeugdopleiding, Rafael van der Vaart die in de Arena schitterde als een volgroeide vedette. Het eerste, tweede en vijfde doelpunt kwam op naam van de middenvelder die door Koeman opnieuw was aangewezen als verbindingsman tussen verdediging en aanval.

Al het goede kwam, vanuit het oogpunt van Ajax bezien, aanvankelijk van Van der Vaart, dus ook de openingstreffer. Het was al de achtste keer dat hij in deze competitie het eerste doelpunt van Ajax maakte.

Stoïcijns sloeg hij gisteren toe, in de vijftiende (1-0) en zesentwintigste minuut (2-1), na beoordelingsfouten van Nanu en Kreek. In de eenentachtigste minuut trof hij opnieuw doel. Van der Vaart kwam daardoor op gelijke hoogte met Van Hooijdonk op de topscorerslijst, met veertien doelpunten.

Ondanks zijn leeftijd is Van der Vaart de onbetwiste leider van Ajax, een uniek talent dat het voorportaal heeft bereikt van de Europese eregalerij. Nuchter gaf hij gisteren leiding aan een ploeg die Vitesse bestreed met een jong driemansmiddenveld. Hulp kreeg hij, vooral, van O'Brien ((24) en van Heitinga (18) en Yakubu (19).

Van Vitesse had Ajax weinig gevaar te duchten, voor noch na de rust. De val van de Arnhemse club is, deels door de financiële nood, onafwendbaar. Nog steeds leeft Vitesse op grote voet, maar de club kan de zorgen niet langer camoufleren, zoals met Koeman als trainer nog het geval was.

Zijn naar alle waarschijnlijkheid tijdelijke opvolger, Sturing, is niet te benijden. Hij leed binnen een halve week twee zware persoonlijke nederlagen, in Den Bosch waar zaterdag met 4-1 werd verloren en in Amsterdam. Het liefst zou Vitesse hem vervangen door een trainer van naam, maar het budget laat het betalen van top salarissen niet meer toe.

De spelers lieten Sturing gisteren opnieuw vallen. Ze dwongen Ajax niet tot een krachtproef, maar gaven de tegenstander nonchalant ruim baan. Tot leven kwam het duel in de Arena daardoor nauwelijks. Zelfs toen Claessens scoorde (1-1), na een grove dekkingsfout in de Amsterdamse defensie, kabbelde het duel rustig verder.

Op het tweeluik van Van der Vaart volgde een doelpunt van O'Brien die een soepele aanval (voorzet Van der Meyde, kopbal Wamberto) met een halve omhaal fraai afrondde, 3-1. Ook na een tegenmaatregel van Sturing, die in de rust twee aanvallers het veld instuurde, Martel en Peeters, bleef Vitesse een papieren tijger.

Koeman reageerde onmiddellijk, door de verdediging met een speler uit te breiden, en werd beloond met een doelpunt. Voor zover daar sprake van was werd de strijd in Amsterdam beëindigd in de 47ste minuut toen Wamberto een fout van de bibberige doelman Jevric afstrafte.

Nietszeggend was de zege van Ajax niet, maar het duel bood weinig aanknopingspunten om te concluderen dat de ploeg al gereed is om de kampioensrace na de winterstop met succes te kunnen besluiten. Koeman onderschreef die conclusie: 'Over drie dagen kan alles weer anders zijn.'

Zondag in Utrecht zal blijken in hoeverre Ajax verschilt van de ploeg die door Adriaanse werd geleid, de voorganger van Koeman die een eenzame Kerst zal beleven. De man die van het leiden van Ajax zijn levenswerk dacht te maken, is in Amsterdam nu reeds door iedereen vergeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden