Ajax komt naar Urk: 'Het moet vooral een feest worden. Winnen doen we toch niet'

Het leven van SV Urk-voorzitter Gerrit Meun wordt sinds de loting tegen Ajax gedomineerd door het thuisduel in de KNVB-beker tegen de Amsterdammers. Dinsdag is het zover. Een terugblik op een hectische maand. 'Nog even en ik zit in een huwelijkscrisis.'

Iwan Tol
Stadsgezicht van Urk, gezien vanaf de vuurtoren. Beeld anp
Stadsgezicht van Urk, gezien vanaf de vuurtoren.Beeld anp

Donderdag 25 september

Het is al laat op Urk, maar in de huiskamer van Gerrit Meun, aan de rand van het dorp, brandt nog licht. Samen met zijn vrouw, dochter en schoonzoon kijkt de voorzitter van SV Urk naar de loting van de derde ronde van de KNVB-beker. Op het scherm ziet hij hoe PSV-doelman Jeroen Zoet, achter een tafel met twee vissenkommen en een bak met balletjes, Urk als thuisspelende ploeg uit de koker haalt. Dan wordt het spannend. Na de winst op UNA hoopt Meun op een profclub. Vier paar ogen turen gespannen naar de beeldbuis.

Meun is geboren en getogen op Urk. Sinds zes jaar is hij voorzitter. Volgend jaar bestaat de vereniging 75 jaar. Wat zou het mooi zijn als de hoofdklasser dan een oefenwedstrijd tegen Ajax speelt. Via Hennie Spijkerman, eind jaren negentig trainer in het vissersdorp, was al een visje uitgegooid. Diens antwoord was weinig hoopgevend. 'Ajax speelt niet op kunstgras.'

Zoet grabbelt in de kom. Daarna opent hij de koker. 'Ajax', klinkt het droog uit zijn mond.

Wat er dan gebeurt, heeft Meun nog niet eerder meegemaakt: zijn telefoon ontploft! Zelf begint hij te trillen. In alle opwinding weet hij er nog een berichtje aan trainer Rolf de Boer uit te sturen 'Super man, gefeliciteerd!' Hij krijgt een opgestoken duimpje als antwoord terug.

Daarna herinnert Meun zich een bericht dat hij eerder vandaag in de krant heeft gelezen, dat Ajax de eerstkomende uitwedstrijd in de beker zonder supporters moet spelen. Meun realiseert zich direct dat dat ook consequenties voor Urk heeft. Rond twee uur 's nachts verdwijnt de adrenaline uit zijn lichaam. Meun valt in een diepe slaap.

Vrijdag 26 september

Komt dat even slecht uit. Precies nu SV Urk voor de grootste uitdaging in het 74-jarige bestaan staat, staat Meun op het punt om naar de Algarve af te reizen voor een welverdiende vakantie. En om het nog erger te maken: hij heeft zijn vrouw beloofd dat hij zijn telefoon thuis zou laten. Dat laatste kan hij nu onmogelijk waarmaken.

Meun is mede-eigenaar van een zaak in bedrijfsartikelen. Elke ochtend begint hij om zeven uur. Hij wil nog wat laatste klusjes afronden voordat hij in de auto naar Schiphol stapt. Meun koestert die stille uurtjes, als zijn telefoon nog niet rinkelt, maar vandaag is het gekkenhuis.

Voordat het acht uur is, heeft hij al Radio Veronica, Het Parool en de KNVB aan de lijn gehad. De voetbalbond drukt hem op het hart voorzichtig te zijn met de verkoop van kaartjes aan grote groepen. Voor je het weet komen tickets in verkeerde handen. Het probleem van de KNVB wordt het probleem van Urk.

Meun belt met de gemeente om alvast een afspraak te maken voor na zijn vakantie. Om elf uur rinkelt weer die vermaledijde telefoon. Het is zijn vrouw. 'Wat dacht je ervan, Gerrit, gaan we nog?'

Stadsgezicht van Urk, gezien vanaf de vuurtoren. Beeld anp
Stadsgezicht van Urk, gezien vanaf de vuurtoren.Beeld anp

Maandag 6 oktober

Bestuursvergadering in huize Meun. Tijdens zijn afwezigheid heeft tweede voorzitter Jan Ras de zaken overgenomen. Alles loopt op rolletjes: van het drukken van de kaartjes en het optrommelen van verkeersregelaars tot de accreditatie voor de pers en het inschakelen van veiligheidsmensen. 'Ik had nog wel een weekje langer weg kunnen blijven', grapt Meun tegen zijn rechterhand. Vanaf nu zal er nog maar één agendapunt zijn: Ajax. Of beter gezegd: veiligheid en Ajax.

Er wordt besloten dat de kaartjes niet digitaal zullen worden verkocht, maar dat elk ticket door de koper hoogstpersoonlijk moet worden opgehaald in de kantine. Eerst komen de leden aan de beurt, daarna de niet-leden. Zo acht men de kans dat de kaarten in verkeerde (lees: Amsterdamse) handen komen het kleinst.

Maar onder de leden bevinden zich ook Ajax-fans. Alleen daarom al is het onmogelijk voor Urk om Ajax-fans uit het dorp te weren. 'Als het er maar niet te veel zijn, toch?', zegt Meun. Het moet vooral een feest worden, vindt hij. 'Winnen doen we toch niet.'

Dinsdag 7 oktober

Er doemt voor SV Urk een heel ander, misschien wel veel groter probleem op: de lichtinstallatie. Omdat FOX de wedstrijd live gaat uitzenden, moet het veld extra worden verlicht. De huidige lampen hebben een lichtopbrengst van 300 lux, terwijl er bijna het dubbele nodig is.

Meun wil geen bedragen noemen, maar die strenge eisen gaan de vereniging in elk geval tienduizenden euro's kosten. Meun voelt zich voor het blok gezet. Helemaal als blijkt dat Endemol, dat de wedstrijd produceert namens FOX, de lichtinstallatie van Urk wel voldoende vindt. 'Ik hoor in het dorp mensen klagen dat ze 15 euro voor een kaartje nogal veel geld vinden, maar geloof me: we hebben het echt nodig om quitte te draaien', verzucht hij.

Eerst moet Urk een vesting worden om Ajax-fans te weren, nu weer de kosten voor het extra licht. Urk wil er heus wel een feest van maken, maar zo wordt het de vereniging bijna onmogelijk gemaakt door de KNVB. Als zakenman had Meun allang gezegd: kappen met deze onzin. Maar hij is ook een voetbaldier. Duizenden mensen zullen plezier beleven aan de wedstrijd. Daarom zegt hij monter: 'We zetten gewoon door.' Maar wringen doet het wel.

Woensdag 8 oktober

Half tien, het stadhuis van Urk. Samen met de wedstrijdsecretaris en zijn penningmeester presenteert Meun het draaiboek aan burgemeester Van Maaren, vertegenwoordigers van Ajax, de KNVB, de politie en de brandweer. Anderhalf uur heeft de burgemeester, zo is vooraf vastgesteld. Maar na een uur staat iedereen al weer buiten omdat Urk zijn zaakjes goed voor elkaar heeft.

Er zullen maximaal vierduizend man op het terrein worden toegelaten. Kaartjes worden alleen maar verkocht in de kantine. Elke koper wordt geregistreerd. Mocht een koper zijn ticket aan een ander geven, blijft hij verantwoordelijk, ook bij ongeregeldheden. 'Dan bedenk je je dus wel drie keer voordat je je kaart doorverkoopt', zegt Meun.

En wat nu als iemand zich bij Urk meldt met een reusachtige Ajax-tatoeage en een vernielzuchtige blik in zijn ogen? 'Als het niet goed voelt, doen we het niet', stelt Meun. Hij heeft geen idee of dat in strijd is met de wet, maar zekerheid gaat voor alles. Met de legitimatie en registratie denkt hij voldoende drempels te hebben opgeworpen om raddraaiers buiten het dorp te houden.

Daar denkt Het Parool 's middags anders over. 'Fans ondanks straf toch naar Urk', kopt de krant. Meun reageert ontgoocheld. 'Ik heb ze gewoon verteld hoe het zit', zegt hij, 'maar zo is het vaak met de pers: hoe zetten ze het neer? Nu doen ze alsof de kaartjes vanuit Urk rechtstreeks naar de F-Side gaan.' En zo is er een nieuwe onvoorziene uitdaging bijgekomen: de media in bedwang houden.

Stadsgezicht van het vissersdorp Urk, met de kade op de voorgrond. Beeld anp
Stadsgezicht van het vissersdorp Urk, met de kade op de voorgrond.Beeld anp

Woensdag 15 oktober

Sportpark De Vormt. Hoewel de kaartverkoop pas om zeven uur begint, staat om vijf uur al een rij met belangstellenden voor de kantine. Vrijwilligers, onder wie Meun, zitten achter lange tafels om de leden op te wachten. Die moeten eerst hun naam noemen en het elftal waarvoor ze uitkomen. Daarna krijgen ze maximaal twee kaartjes mee en wordt hun naam afgevinkt op de ledenlijst.

'Twijfelgevallen', zoals Meun dat noemt, worden doorgestuurd naar de commissiekamer, waar leden van het bestuur als een soort raad van toezicht opereren. Sommige Urkers willen ook voor de buurman een kaartje meenemen, terwijl ze geen legitimatie van hem bij zich hebben. Anderen blijken geen lid, maar willen toch een kaartje. Hun wordt vriendelijk verzocht weer naar huis te gaan en te wachten tot volgende week, als de overgebleven tickets worden verkocht aan niet-leden.

Tevreden gaat Meun naar huis. Alles is soepeltjes verlopen en hijzelf is de trotse bezitter van het kaartje met nummer 1 erop. Dat kreeg hij, iets voor zevenen, onder toeziend oog van Omroep Flevoland overhandigd. Het zit veilig in zijn binnenzak.

Vrijdag 17 oktober

De laatste verkoopavond in de kantine. Nu is het de beurt aan de sponsoren om hun bestelde kaarten op te halen. De risicogroep. Sommige bedrijven kopen groot in, soms wel vijftig kaartjes tegelijk. Uitsluiten dat de kaartjes in handen van Ajax-fans komen kan Meun niet, ondanks het feit dat ook hier iedereen wordt geregistreerd. 'Maar de straf is ook niet dat er geen Ajax-fans naar de wedstrijd mogen komen', zwakt hij af. 'De straf is dat Ajax ze niet aan zijn fans mag verkopen.' Dat de sanctie van de KNVB aan de Amsterdamse club op die manier eigenlijk een wassen neus is, is niet zijn pakkie-an.

Bovendien vertrouwt hij op het ons-kent-ons-karakter van het dorp. Urk is van oudsher een tamelijk gesloten gemeenschap. Tot 1939 was Urk nog een eiland in de Zuiderzee. Vandaar dat men nog altijd praat over 'op Urk' zijn. Iedereen kent iedereen. 'Dus als er rottigheid komt, dan wil een bedrijf daar niet mee geassocieerd worden. De mensen kennen hun pappenheimers. Ik vertrouw er daarom op dat er geen gekke dingen zullen gebeuren met die kaartjes.'

Aan het eind van de avond maakt Meun met zijn bestuursleden de balans op. Van de vierduizend beschikbare kaarten zijn er nog maar zeshonderd over. De aandacht kan nu naar andere kwesties. Dat vermaledijde licht bijvoorbeeld.

De vuurtoren van het vissersdorpje Urk. Beeld anp
De vuurtoren van het vissersdorpje Urk.Beeld anp

Vrijdag 24 oktober

Aan de lange zijde van het hoofdveld van SV Urk staat een hoogwerker. Die moet 'het hele spul', twee grote karren van elk 3.500 kilo, zo dadelijk over de omheining tillen. Op die karren staan masten met lampen van 2.000 watt. Zij gaan Urk dinsdagavond in een sprookjesachtig licht zetten.

Via via is Meun terechtgekomen bij een bedrijf dat in de winter ook de schaatsbaan van Urk verlicht. Daar viel prima mee te onderhandelen, zegt hij. Zo vallen de kosten nog redelijk mee. Winst wordt er wel gehaald, maar Meun kan nog niet inschatten hoeveel dat precies wordt. Om de clubkas een beetje te spekken heeft de vereniging in elk geval een speciale rood-wit-blauwe SV Urk-Ajax-sjaal laten maken van de wedstrijd. 'Een collector's item', glundert de voorzitter.

Voor de komende dagen staan voor hem vier interviews gepland: met Hart van Nederland, Omroep Flevoland, Langs de Lijn en FOX Sports. Een mooie gelegenheid om aan 'een stukje Urk-promotie' te doen. Het dorp komt er niet altijd goed van af in de media, vindt hij. De visfraude, de moord op Dirk Post.

'Dat soort berichten over Urk doen het altijd goed in de rest van Nederland, maar ze geven geen reëel beeld van het dorp', meent Meun. In het programmaboekje roept hij de bezoekers van het bekerduel op om behalve de wedstrijd ook het Urker Museum en de haven te bezoeken.

Zelf snakt hij inmiddels naar het moment dat er afgetrapt wordt voor het bekerduel. Het wekenlange geregel om alles in goede banen te leiden, laat zijn sporen na. 'Ik ben nauwelijks thuis geweest de afgelopen weken', zegt Meun. Dan, grijnzend: 'Nog even en ik zit in een huwelijkscrisis.'

Zondag 26 oktober

Het is de dag des Heren op Urk. Voorzitter Gerrit Meun bezoekt twee keer de kerk en gaat bij familie op visite. Zijn laptop staat uit, de telefoon op stil. Vandaag even geen Ajax. Dat komt morgen weer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden