Ajax hekelt 'unfaire' belasting voetballers

Ajax wil dat Nederlandse voetballers minder belasting betalen. De club praat hierover met het ministerie van Financiën. Buitenlandse spelers betalen in Nederland maar 35 procent belasting....

Van onze verslaggever

Nederlandse voetballers daarentegen zitten in het hoogste belastingtarief. 'Als wij een miljoen betalen krijgt een buitenlander 650 duizend gulden netto, terwijl een Nederlander maar ongeveer vier ton ontvangt. Dat is niet erg fair', zegt van Os.

De penningmeester heeft er alle vertrouwen in dat het ministerie deze keer zal instemmen met de belastingvermindering. 'De geluiden die we daar vandaan krijgen zijn bemoedigend', zei Van Os donderdag na afloop van de presentatie van de halfjaarcijfers.

In 1997 vonden de toenmalige Ajax-vedetten Frank en Ronald de Boer al dat ze te veel betaalden. Dat kwam hen op een reprimande te staan van premier Kok, die niet voelt voor een belastingvoordeel van voetballers.

Ajax wil de netto-salarissen van de spelers verhogen, omdat het vreest anders de concurrentie met de buitenlandse clubs niet te kunnen volhouden. Aan de bruto-salarissen kan de Amsterdamse club weinig meer doen. Die maken al 50 procent uit van de totale omzet van ruim 100 miljoen per jaar.

De Amsterdamse club, die voor 30 procent aan de beurs is genoteerd, maakte in de eerste helft van het boekjaar een verlies van 6,5 miljoen gulden. Maar de cijfers zijn erg vertekend.

De ongeveer 40 miljoen gulden die de club heeft ontvangen voor de broertjes De Boer zijn niet in de cijfers opgenomen, omdat deze transactie pas in de tweede helft van het boekjaar passeerde. Ook liep Ajax de inkomsten van één vol stadion mis doordat er één competitiewedstrijd minder werd gespeeld.

Verder staan er nog enkele spelers op de nominatie om te worden verkocht en is er nog niets gedaan met de 120 miljoen gulden die de club heeft opgehaald met de beursgang.

Ajax gebruikt dat geld voor deelnames en investeringen in buitenlandse clubs als Germinal Beerschot Antwerpen en het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town. 'Dat heeft nog niet geleid tot resultaten', lichtte directeur F. Kales toe. 'Je neemt risico door te investeren in vijf spelers, waarvan er één de volgende Van Basten of Bergkamp kan zijn.'

Ajax verdubbelde de omzet uit merchandising tot ruim vijf miljoen gulden. Deelname aan de Champion's League leverde 6,2 miljoen op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden