Ajax heeft in Grønkjaer weer een klassieke buitenspeler

Op een avond die de lente aankondigde was MVV - Ajax een mooi uitstapje voor de Amsterdammers. Lekker rennen, een beetje tikken, af en toe een doelpuntje maken....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Toch zaten aan de ontmoeting in de uitverkochte Geusselt (een kleine tienduizend toeschouwers) een paar interessante aspecten. Allereerst was het de eerste competitiezege van Ajax onder trainer Jan Wouters buiten Amsterdam, waar MVV in voorganger Olsens laatste competitieduel zowaar met een punt uit de Arena (1-1) naar Maastricht was vertrokken.

Bovendien maakte verdediger Ferdi Vierklau zijn debuut en zette linksbuiten Jesper Grønkjaer een belangrijke stap in zijn ontbolstering als talent. De 21-jarige Deen scoorde drie keer en bereidde het doelpunt van Litmanen prachtig voor, waarmee hij een bewijs leverde voor zijn tweebenigheid.

Het was tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika, afgelopen januari, alwaar Wouters sprak over de klassieke links- en rechtsbuitens die Ajax zo graag wil opstellen maar die moeilijk te vinden zijn. Wouters prees bij die gelegenheid Grønkjaer uitvoerig. Zijn ogen twinkelden. Dat is een echte, zei de trainer.

Hetgeen Grønkjaers directe tegenstander Plum dinsdagavond ondervond. De verdediger mocht bovendien van geluk spreken dat scheidsrechter Wegereef mededogen toonde toen Plum de doorgebroken Grønkjaer neerlegde.

'Hé Plum, hier staat hij', riep een supporter op een gegeven moment. Grønkjaer stond geplakt aan de zijlijn, zoals het een linksbuiten betaamt. Plum wachtte een metertje of twintig naar binnen op wat hem nu weer zou overkomen.

Grønkjaer, die geldt als een van de grootste talenten van Denemarken, was onder Wouters' voorganger Morten Olsen aanvankelijk geblesseerd en later veelvuldig reserve.

Het waren de tijden van Hoekstra, nu bankzitter, en miskoop Kinkladze, aan wie per ongeluk rugnummer elf was toebedeeld.

Soms onderging de Deen regelrechte vernederingen. In de wedstrijd tegen AZ viel hij in en wisselde Olsen hem later weer, vergezeld van de opmerking dat Ajax geen sociale instelling is. Bij twee andere gelegenheden bedroeg zijn totale speeltijd ongeveer een minuut.

Razendsnel is Grønkjaer, tweebenig, hij kleeft aan de lijn en passeert gemakkelijk. Hij heeft daarvoor niet eens zoveel schijnbewegingen nodig, want zijn snelheid geeft hem een ruime voorsprong. Hij viel wel erg op ten opzichte van de falende Wamberto en Arveladze.

Grønkjaer verdubbelde zijn seizoentotaal tot zes treffers. Zijn eerste doelpunt was niet zo bijzonder. Na een doorgekopte hoekschop van Witschge stond hij vrij bij de tweede paal om de bal in te schieten.

Een kwartiertje later stuurde Witschge hem de ruimte in met een perfecte pass. Het leek wel alsof Plum stilstond en Van Duynhoven aan de grond genageld. Bij het derde doelpunt van Ajax, vlak voor rust, controleerde hij de bal met links, om strak met rechts naar Litmanen te spelen. Litmanen, met Blind uitblinkend op het middenveld, nam de bal stijlvol aan en scoorde.

Ferdi Vierklau, om een tweede bijzonderheid aan te halen, debuteerde voor Ajax als linksachter, met het rugnummer van Frank de Boer; 4. Verdedigend kende hij weinig problemen, maar in de opbouw haalde hij rare fratsen uit, vooral als hij de bal met zijn sterkste voet, de rechter, naar binnen speelde. De beste kans van MVV voor rust (van Perez) ontstond na balverlies van Vierklau.

Een tweede keer kon Melchiot zo'n zwabberbal van Vierklau, die voor een miljoentje of twaalf is overgenomen van Tenerife, onderscheppen. Dat ging ten koste van een pijnlijke botsing. Wouters was, het gebrek aan ritme in aanmerking genomen, 'vrij tevreden' over Vierklau, net zoals hij 'vrij tevreden' was over de eerste helft.

Na de rust kon Ajax zich slordigheden permitteren tegen het verder volstrekt ongevaarlijke MVV, dat een kwartier voor tijd door Perez op 1-3 kwam. De speler die daarop het meeste recht had, Gronkjaer, scoorde daarop voor de derde keer toen hij wederom veel te snel was voor Plum en de bal onder doelman Van Duynhoven doorschoof.

In die fase waren de supporters van de Amsterdamse club allang met andere zaken bezig dan aanmoedigen; ze gooiden met allerlei rotzooi en sloopten van alles; een dag voor in Zwolle weer overleg is over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd in de kwartfinale van de KNVB-beker.

Na de overwinningen op Sparta (5-1) en FC Utrecht (5-2) is Ajax dus op de weg terug. Zondag ontvangt de aftredend kampioen in de Arena nummer twee Vitesse. Als Ajax wint, schuift de ploeg op naar de tweede plaats. Bijna ouderwets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden