Ajax: geen plannen om aandeelhouders uit te kopen

Hoewel er de afgelopen weken steeds meer geluiden opgaan dat Ajax er goed aan zou doen de beurs te verlaten, is zo'n vertrek volgens financieel directeur Jeroen Slop 'niet aan de orde'. In plaats daarvan wil hij de winst over het afgelopen boekjaar gebruiken om het eigen vermogen van de club te vergroten.

AMSTERDAM - Dat zei de financieel directeur dinsdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De Amsterdamse voetbalclub boekte over het afgelopen boekjaar, dat in juni 2012 eindigde, een recordomzet van ruim 104 miljoen euro, ten opzichte van 98 miljoen een jaar eerder.


Ook de behaalde nettowinst steeg, met bijna 80 procent naar 9,7 miljoen euro. De directie en raad van commissarissen van Ajax stellen voor dit volledige bedrag aan de reserves toe te voegen, in plaats van een deel ervan uit te keren aan de aandeelhouders. Daardoor zou het eigen vermogen van Ajax tot 54,7 miljoen euro toenemen.


Slop lijkt het niet te zien zitten dit vermogen aan te spreken voor een vertrek van de Amsterdamse effectenbeurs. 'Dat is iets wat plots veel aandacht krijgt, maar het speelt helemaal niet bij ons', verklaarde hij. Twee weken geleden echter zei de financieel directeur nog in een interview met Het Financieele Dagblad dat een vertrek 'dichterbij is dan in het verleden'.


Voorstanders van een vertrek - onder wie clubicoon Johan Cruijff - zien de beursnotering vooral als lastig: het verplicht de club tot transparantie en maakt snelle beslissingen achter de schermen onmogelijk. In een verenigingsstructuur zou dit wel kunnen. 'Het kan niet zo zijn dat Ajax soms met handen en voeten aan bepaalde wetten vastzit die voor een proforganisatie nadelig werken', verkondigde de oud-voetballer onlangs in De Telegraaf.


Ajax nam het besluit naar de beurs te gaan in 1998, onder aanvoering van toenmalig voorzitter Michael van Praag. De verkoop van 4,8 miljoen aandelen zou de club toegang verschaffen tot de internationale kapitaalmarkt en de financiële kloof met grootmachten zoals Real Madrid verkleinen, was het idee.


De beursgang leverde de Amsterdammers eenmalig ongeveer 56 miljoen euro op. In ruil daarvoor verkocht de vereniging ongeveer 27 procent van de aandelen. Tien procent daarvan is in handen van oud-beurshandelaar en Ajaxsupporter Adri Strating. Verzekeraar Delta Lloyd en een groot aantal particulieren, zoals fans en oud-spelers, bezitten elk ongeveer 8,5 procent.


Zowel Delta Lloyd als Strating liet onlangs weten bereid te zijn mee te werken aan een eventueel vertrek van de beurs. Hoeveel het uitkopen van aandeelhouders precies gaat kosten, blijft vooralsnog onduidelijk: schattingen lopen uiteen van 35 tot 45 miljoen euro. Een dergelijke uitgave zou juist een forse vermindering betekenen van het eigen vermogen van de club.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden