Ajax gebruikte truc bij de verkoop van jeugdspelers

Voetbalclub Ajax heeft de zaakwaarnemer van vier jeugdspelers de afgelopen jaren gestimuleerd hen te verkopen voordat hun contract afliep. De agent van het omstreden bedrijf Doyen kreeg een percentage van de transfersom in het vooruitzicht gesteld. Ajax probeerde zo te voorkomen dat de spelers aan het einde van hun contractperiode voor niets konden vertrekken.

Tom Kreling en Mark Misérus
Abdelhak Nouri (links) wordt beschouwd als het grootste talent van de Ajax-opleiding. Beeld anp
Abdelhak Nouri (links) wordt beschouwd als het grootste talent van de Ajax-opleiding.Beeld anp

Ajax heeft de contracten met deze spelersmakelaar, de Brit Matthew Kay, inmiddels aangepast omdat ze in strijd zijn met de regels van de FIFA. Dat bevestigt de club na vragen van de Volkskrant.

Talentvolle jeugdspelers stappen de laatste jaren steeds vaker over naar Europese topclubs, waar ze veel beter kunnen verdienen. Om te voorkomen dat talenten na hun opleiding transfervrij vertrekken, hebben clubs de afgelopen jaren clausules in contracten opgenomen met als doel spelers te verkopen voor het aflopen van hun contract.

De wereldvoetbalbond FIFA staat zulke afspraken sinds vorig jaar mei niet meer toe. De nieuwe regels zijn bedoeld om te voorkomen dat bijvoorbeeld investeringsmaatschappijen transferrechten van spelers bezitten of op andere wijze invloed uitoefenen op de handel in (jonge) spelers.

Via de website Football Leaks heeft de Volkskrant contracten in handen gekregen met daarin de verboden bepaling. Het gaat onder meer om de contracten met Abdelhak Nouri, die wordt beschouwd als het grootste talent van Ajax, Mauro Savastano, Zakaria El Azzouzi en Elton Acolatse. Zij kwamen bij Doyen terecht via het Nederlandse bedrijf Muy Manero. Dat werkt met Doyen samen.

Grote druk

Een woordvoerder van de internationale vakbond voor profvoetballers FIFPro zegt dat 'een bonus' voor het beëindigen van een contract gangbaar was in de voetbalwereld, maar noemt deze wel onwenselijk. 'Je zet partijen hiermee eigenlijk aan contracten voortijdig te beëindigen. Dat druist in tegen het principe van stabiliteit van contracten.'

Een van de gevolgen hiervan kan zijn dat spelers door clubs en zaakwaarnemers onder grote druk worden gezet in te stemmen met een transfer. 'Omdat de club anders een lucratief bedrag door de neus wordt geboord.'

De woordvoerder noemt als voorbeeld voormalig Ajax-aanvoerder Nicolas Boilesen. De Deen weigerde een nieuw contract te tekenen en wilde niet verkocht worden aan de clubs waarmee Ajax kwam aanzetten. Sindsdien is hij verbannen uit de selectie en speelt hij geen wedstrijden meer voor Ajax. In de zomer kan hij transfervrij vertrekken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Lees meer:

Het omstreden bureau Doyen heeft goed verdiend aan inmiddels verboden contracten van Ajax-jeugdspelers, onder wie groeibriljant Abdelhak Nouri. Lees hier het artikel.

Zakaria El Azzouzi (rechts) wordt momenteel door Ajax verhuurd aan FC Twente. Beeld anp
Zakaria El Azzouzi (rechts) wordt momenteel door Ajax verhuurd aan FC Twente.Beeld anp

Geldboete

Het bedrijf Doyen raakte vorig jaar in opspraak nadat contracten met FC Twente waren uitgelekt. Doyen had de club 5 miljoen euro geleend en kreeg in ruil daarvoor een deel van de transferrechten van zeven spelers. Daarnaast verwierf het bedrijf invloed op het beleid van Twente. De KNVB was niet op de hoogte van de geheime afspraken. Na het uitlekken hiervan werd de club bestraft met een geldboete en drie seizoenen uitsluiting van Europees voetbal.

Doyen-directeur Simon Oliveira wil niet op de contracten van de Ajax-jeugdspelers ingaan, omdat deze volgens hem vertrouwelijk zijn. Ook benadrukt hij dat het onderdeel Doyen Global optreedt als agent van jeugdspelers en een andere tak van het bedrijf investeert in clubs en leningen verstrekt. Doyen is volgens hem een zeer gerespecteerd bedrijf dat 'gelooft in een transparant model'. De jeugdspelers profiteren volgens Oliveira van de kennis en ervaring van Doyen in het werken met de grootste sporters en talenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden