Ajax erkent aansprakelijkheid zaak-Nouri: 'Behandeling was niet adequaat'

Ajax heeft maandagavond voor het eerst erkend dat Abdelhak Nouri, die vorig jaar juli tijdens een oefenwedstrijd een hartstilstand kreeg, indertijd niet goed werd behandeld. De club erkent alle aansprakelijkheid en heeft excuses aangeboden aan de familie van de voetballer. 

Ajax erkent alle aansprakelijkheid en heeft excuses aangeboden aan de familie van de voetballer. Beeld ANP

Dit maakte Ajax-directeur Edwin van der Sar bekend. ‘Wij bieden onze diepe verontschuldigingen aan Abdelhak en zijn naasten’, aldus een geëmotioneerde Van der Sar op een ingelaste persconferentie. ‘Wij willen dit op een goede manier oplossen met de familie.’

Ajax wilde tot nu toe geen aansprakelijkheid erkennen in de zaak-Nouri. Volgens de club was de behandeling indertijd op het veld adequaat geweest. De familie besloot begin deze maand daarom naar naar de arbitragecommissie van de KNVB te stappen. Nouri (21), een getalenteerde jonge Ajacied, liep ernstige en blijvende hersenschade op.  Met de arbitragezaak wilde de familie aansprakelijkheid en een schadevergoeding bij Ajax afdwingen.

Van der Sar zei dat de club tot ‘nieuwe inzichten’ was gekomen nadat twee vooraanstaande cardiologen onlangs op verzoek van de club de behandeling van Nouri opnieuw hadden onderzocht. Uit dit onderzoek, van de hoogleraren Douwe Atsma en Martin Schalij, bleek onder meer dat de Ajax-verzorgers op het veld onvoldoende hebben gekeken naar de hartslag van Nouri. 

'Men was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie', aldus Van der Sar over de conclusies van de cardiologen. Ook zeggen de artsen van het LUMC in Leiden dat de defibrillator eerder ingezet had moeten worden om een beter beeld van de situatie te krijgen.
 

'Wij zitten fout'

‘Dit komt hard aan’, aldus Van der Sar over de conclusies. Hij erkende dat Nouri er mogelijk beter aan toe zou zijn geweest als de behandeling op het veld wel adequaat was geweest. ‘Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk', betoogde de directeur die diep door het stof ging over de wijze waarop Ajax zich tot nu toe had opgesteld. 'Wij zitten fout. Het moet vreselijk frustrerend zijn geweest dat het zo lang heeft geduurd dat onze lezingen uiteen liepen, bovenop het verdriet van wat Abdelhak is overkomen.'

Van der Sar: ‘U kunt zich voorstellen wat dit inzicht met mij en mijn collega's deed. Het was een schok. Uiteraard het allermeeste voor de familie. Wij hebben onze oprechte verontschuldigingen aangeboden dat het zo lang heeft geduurd voordat we deze duidelijkheid hebben kunnen krijgen.’ Hij wilde niets zeggen over de financiële regeling die Ajax met de familie wil treffen. 

De familie van Nouri is blij met de erkenning van Ajax dat er fouten zijn gemaakt. Zij hebben echter ook een dubbel gevoel. ‘Deze erkenning van aansprakelijkheid had veel eerder gekund’, aldus John Beer, advocaat van de familie. ‘Ajax heeft erg laat goed naar deze zaak gekeken. Het is niet goed kritisch uitgezocht. Maar we zijn blij dat Ajax uiteindelijk tot dit inzicht is gekomen.’

In januari deden Beer en zijn collega's, op verzoek van de familie, onderzoek naar de zaak-Nouri. Een groep advocaten en artsen bestudeerde de videobeelden waarop te zien is hoe de voetballer tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk in elkaar zakte.

Hersenschade

‘Als er goed was gehandeld, was de hersenschade niet opgetreden’, aldus de advocaat toen. Beer: ‘Na 37 seconden was de team-arts bij hem; 29 seconden later was de AED er. Die werd niet gebruikt. Uit alles blijkt dat hij volstrekt verkeerd is behandeld. Richtlijnen van de Nederlandse reanimatieraad, de Uefa en de Fifa zijn niet gevolgd.’

Nouri voetbalde al sinds zijn vroege jeugd bij Ajax. In het seizoen 2016-2017 werd hij uitgeroepen tot beste speler van de eerste divisie, als spelmaker van jong Ajax.  In september 2016 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. In de bekerwedstrijd tegen Willem II scoorde Nouri toen. 

Lees terug: waken bij Abdelhak

De hartstilstand van Abdelhak Nouri, de getalenteerde jonge Ajacied die sinds juli in coma ligt, had grote impact, op zijn omgeving, zijn club, de betrokkenen in Oostenrijk waar het gebeurde. Willem Vissers sprak met Appies broer, ging naar Hippach en probeerde te achterhalen of er op tijd is begonnen met reanimeren, lees het verhaal van de sportverslaggever uit december terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden