Ajax en Roda hebben recht op saaie 1-1

Op een straatlengte achter de oude en nieuwe kampioen PSV spelen zich taferelen af die typerend zijn voor het Nederlandse clubvoetbal....

Van onze verslaggever Willem Vissers

In de vier keer dat Feyenoord een duel verloor in de laatste vijf ronden, is Ajax twee keer een puntje dichterbij gekropen, waardoor de kloof met de tweede plaats nog altijd vijf punten bedraagt. Maar ook in Kerkrade zei Co Adriaanse, de trainer van Ajax: 'De doelstelling voor het seizoen was een plaats bij de eerste vijf.' En hij vertelde dat het verschil met de achtervolgers Roda JC, RKC en Vitesse even groot is gebleven. Boekhoudkundig is daar geen speld tussen te krijgen.

Pas na enig aandringen gaf Adriaanse toe dat de tweede plaats, goed voor directe kwalificatie voor de Champions League, natuurlijk haalbaar is, zeker als van Roda was gewonnen, in de wetenschap bovendien dat Feyenoord nog naar Amsterdam komt. Nu blijft Ajax vooralsnog verwikkeld in de strijd om positie drie en Adriaanse doet het voorkomen alsof dat eigenlijk pure winst is.

Doelman Grim, weer eens Ajax' uitblinker in het voor het eerst sinds de opening uitverkochte Parkstad Stadion (19.000 toeschouwers), was wat dat aangaat duidelijker: 'Als Feyenoord drie keer verliest en je haalt zelf één punt, doe je het niet goed.'

De trainer van Roda, Sef Vergoossen, roept al helemaal niet dat zijn elftal voor de derde (of tweede) plaats gaat. Hij bekijkt de situatie van wedstrijd tot wedstrijd en grijpt nu nog terug op de doelstelling van vóór het seizoen, toen hij liet weten dat het moeilijk zou worden om vijfde te worden.

Adriaanse en Vergoossen bekeken zondag Vitesse - PSV en hadden met elkaar afgesproken dat ze het publiek een aantrekkelijker kijkspel wilden bieden dan het tactische steekspel in Arnhem.

Dat lukte slechts ten dele. Het tempo lag laag, een vloeiende combinatie was nauwelijks te zien, balverlies was legio, het technisch vermogen van sommige spelers was topniveau onwaardig.

Adriaanse zal beseffen dat het huidige Ajax, geteisterd door blessures, niet veel beter kan. Vooral de onzekerheid van de verdedigers en de ondraaglijke lichtheid van de voorhoede moeten hem zorgen baren. Om met de offensieve krachten te beginnen: Wamberto is dermate uit vorm dat zijn optreden een genante vertoning is. Arveladze is een wisselvallig aanspeelpunt die niet bestand is tegen de fysieke strijd die tegen mannen als Vrede en Luijpers vereist is. Van der Gun liet weinig zien tegen de solide verdediger Van Haaren, hoewel hij vlak voor rust tegen de paal schoot en de strafschop versierde waaruit de gelijkmaker viel.

Onthutsend was de start van Ajax, dat binnen vier minuten twee kansen weggaf die aan het duo Anastasiou-Nygaard niet waren besteed door kundig ingrijpen van Grim. Pasanen en Yakubu schutterden in die fase, maar het is ook nogal wat wat Adriaanse van hen verwacht: een tegen een overeind blijven. Vierklau had moeite met Soetaers en De Cler was veelzeggend weer de beste verdediger.

Ajax ging gaandeweg heersen op het middenveld, mede door een paar omzettingen. Van der Vaart en Galasek legden zich iets meer toe op verdedigen, Witschge, begonnen als de achterste pion van de middenvelddriehoek, ging als een soort nummer tien achter Arveladze spelen.

Witschge begon met een aantal ongelukkige passes en acties, maar hij herstelde zich goed. Het blijkt dat hij ook best mét Van der Vaart in een elftal kan spelen, hoewel Adriaanse hem het laatste half jaar vooral zag als alternatief voor het vermoeide talent.

De tweede helft was iets boeiender dan de eerste, althans vanaf het moment dat Roda de score opende na ruim een uur. Vrede kopte na een hoekschop van Soetaers tegen de paal, waarna Ana stasiou zijn achttiende doelpunt van de competitie maakte. Slechts twee minuten later was het 1-1. Een slimme hakbal van Witschge bracht Van der Gun in kansrijke positie, ware het niet dat Senden hem even aantikte. Arveladze benutte de strafschop.

In de slotfase kregen beide ploegen nog kansen om de beslissing af te dwingen. Cruz, de stijlvolle invaller voor Van der Vaart, schoot na een solo tegen de paal, Anastasiou had te veel haast na een listig passje van Van der Luer. Eigenlijk was het ook wel mooi zo, 1-1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden