Ajax en het voortschrijdende inzicht

ALSOF de week nog niet genoeg verrassingen, curieuze uitspraken en onverwachte wendingen bevatte, zie ik plotseling Co Stompé de perskamer van Ajax binnenlopen....

Paul Onkenhout

Stompé past er nog net bij. In de gauwigheid zie ik verder de bijna voltallige directie van Ajax, diverse bestuursleden, Arena-directeur Jan Gaasterland, tientallen journalisten en acht cameraploegen.

Zelfs het NOS Journaal is er. Jan Wouters is er niet. Danny Blind ook niet.

(Van Bommel scoort in Eindhoven na vier minuten en dertig seconden, 1-0.)

Wat kan er nog worden gezegd of geschreven dat deze week nog niet eerder is gezegd of geschreven? Het bureau ligt vol krantenknipsels. Mijn favoriete uitspraak is van Johan/Jan Boskamp. Hij trad deze week in dienst van Racing Genk.

Dat was maar goed ook, zei Boskamp dinsdag tegen een verslaggever van De Limburger. 'Als ik vandaag niet bij Genk had getekend, was in Nederland ongetwijfeld de link Boskamp/Ajax gelegd.'

Ongetwijfeld ja. Een man met gevoel voor humor, die Boskamp.

(Van Nistelrooy scoort, 2-0. Wouters rot op, schreeuwen de Amsterdamse supporters.)

Om 'gissingen en onjuiste verhalen' te weerspreken, gaan Michael van Praag en Frank Kales in de Arena achter een tafel zitten. Maar wat onjuist is en wat niet, wordt niet duidelijk. Ze ontkennen alles en ze bekennen niets.

Een hoogtepunt levert de koddige sessie desondanks op. Van Praag ontkent dat Ajax fouten heeft gemaakt. Als de club het beleid aanpast, is dat niet vanwege gemaakte fouten, maar door een 'voortschrijdend inzicht'. Briljante taalkundige vondst.

(Van Nistelrooy benut een strafschop, 3-0. De supporters van Ajax betuigen hun steun aan Blind en keren hun ploeg letterlijk de rug toe.)

Erg grappig waren deze week ook de interviews in diverse kranten met Co Adriaanse. Hij wacht op Ajax. Maar wacht Ajax ook op hem?

De leukste uitspraak: 'Ik heb kapitaal tussen mijn oren zitten.'

Ook leuk, naar aanleiding van de protestactie van de Ajax-supporters die vorige week het hek van het trainingsveld afsloten: 'Zoeken ze soms nog een directeur hek-afsluiten?'

En niet zo leuk, naar aanleiding van een bericht dat hij een 'vrijage' zou hebben gehad met Kales: 'Ik ben geen homofiel en ik ken die man niet eens.'

Zo schaamteloos als Adriaanse het deze week deed, hebben zelfs Arie Haan en Aad de Mos hun diensten nooit bij een club aangeboden. 'Ik wilde twee jaar geleden, ik wilde een jaar geleden en ik wilde nu.'

Adriaanse heeft volgens Adriaanse visie en denkbeelden die stroken met de filosofie van Ajax, hij kan goed communiceren en organiseren, hij is Amsterdammer en hij heeft voldoende ervaring.

Dat is allemaal waar, maar kan het niet wat minder allemaal? Iets bescheidener? Iets handiger? (Van Nistelrooy scoort, 4-0. Kales rot op, schreeuwen de supporters.)

En dan was er ook nog Ferdi Vierklau. Niet iedereen zal hem kennen, door blessures speelde hij zelden mee, maar Vierklau is een voetballer van Ajax. Deze week mocht hij Het Parool te woord staan.

Volgens hem zijn de media anti-Ajax. Het is geen veronderstelling, hij weet het zeker. 'Als we vanavond bij PSV winnen, weet ik het al- weer. Dan ligt de oorzaak niet bij Ajax, maar dan gaan jullie zoeken bij PSV.'

Grappige kop ook boven het verhaal, vooral achteraf: 'Ferdi Vierklau heeft zin in Ruud van Nistelrooy'.

(Wouters zegt na de 4-0 nederlaag dat hij door zijn spelers in de steek is gelaten.)

Zonder twijfel zou Ajax Wouters al lang hebben ontslagen als de club ruim een jaar geleden Olsen niet zou hebben weggestuurd. Twee ontslagprocedures in ruim een jaar, dat is meer iets voor Atletico Madrid.

En was Wouters niet de man die door het bestuur enthousiast tot leider van de wederopstanding werd benoemd? De man die zonder twijfel in de sporen van Louis van Gaal zou treden en Ajax er weer bovenop zou helpen?

(De spelersbus van Ajax wordt rond middernacht bij de Arena opgewacht door ongeveer honderd woedende supporters. Leden van de Mobiele Eenheid zijn paraat.)

Als de camera's op hen gericht zijn, betuigen Kales en Van Praag Wouters hun steun, maar overtuigend klinkt het allerminst. De toon verandert bovendien als de televisieploegen zijn verdwenen. Kales geeft toe dat Wouters niet veel krediet meer heeft en dat de club niet zal schromen in te grijpen.

Zondag speelt Ajax tegen Willem II. De F-side heeft acties aangekondigd. De trainer van Willem II is Adriaanse die geduldig wacht op het moment dat Wouters wordt ontslagen.

Het is hoe dan ook verstandig dat de directie, het bestuur en de raad van commissarissen van Ajax de volgende zin even noteren:

'Voortschrijdend inzicht heeft ons tot onze grote spijt doen beseffen dat Jan Wouters niet de man is om de wedersopstanding van Ajax te begeleiden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden