Ajax-drama ettert ongenadig door

Duidelijkheid, dat zou de ledenraad van Ajax zondag scheppen. Maar na een heftige bijeenkomst, is er niets besloten. En Cruijff? Die is boos.

AMSTERDAM - Strijdvaardig riep Johan Cruijff 's morgens dat de strijd bij Ajax de laatste ronde zou ingaan. 's Middags moest hij vaststellen dat de patstelling onverminderd voortduurt. De Verlosser haalde er vol onbegrip zijn schouders bij op, zoals alleen hij dat kan.


Op een tijdstip een kerkdienst waardig zetten de belangrijkste leden van Ajax zich zondag aan aardse zaken, die van Ajax dus.


Toen de kruitdampen van de zoveelste ledenraad ruim vier uur later waren opgetrokken, was de voornaamste conclusie dat het conflict onherstelbaar is. Cruijff zal nooit meer door één deur kunnen met de andere leden van de raad van commissarissen. De consequentie daarvan is nog onduidelijk. Cruijff had gehoopt dat de ledenraad zondag een kant zou kiezen. Maar de speciaal belegde vergadering had slechts een informatief karakter.


Standpunt

Volgende week maandag zal de ledenraad een standpunt innemen en dat op de aandeelhoudersvergadering van 12 december naar buiten brengen. Ajax heeft als vereniging een meerderheidsaandeel en zou dus op die bijeenkomst de raad van comissarissen naar huis kunnen sturen.


De fluwelen revolutie die vorig jaar september in gang werd gezet, krijgt daarmee het karakter van een gebed zonder end. Voor de zoveelste keer was het parkeerdek van de Arena gevuld met uit de kluiten gewassen auto's. En al even traditiegetrouw gingen de raampjes omlaag om de massaal toegestroomde media alvast een kluifje toe te werpen.


De afgelopen week had de stemming bij Ajax het kookpunt bereikt. Zonder Johan Cruijff daarin te kennen, hadden de overige leden van de raad van commissarissen Louis van Gaal naar voren geschoven als de nieuwe directeur. Volgens president-commissaris Steven ten Have konden ze niet anders omdat Cruijff het vernieuwingsproces frustreerde en traineerde.


Beide partijen moesten dus op de ingelaste vergadering van de ledenraad tekst en uitleg geven. Zowel Cruijff als de 'Bende van Vier' had daarvoor twintig minuten spreektijd gekregen. Daarna konden de leden vragen stellen.


Heetgebakerd

Wat op het oog een overzichtelijke procedure lijkt, moet een heetgebakerde bijeenkomst zijn geweest. Volgens Rob Been, voorzitter van de ledenraad, was het hard tegen hard geweest. Maar demissionair voorzitter Uri Coronel benadrukte na afloop dat de discussie wel binnen de perken was gebleven. 'Ik heb me niet hoeven generen omdat het ordinair werd.'


Johan Cruijff was volgens beiden degene die overduidelijk op de breuk had aangestuurd. Hij was na afloop ook onomwonden over zijn opvattingen. 'Maar het is nu aan de club. Laat de club maar besluiten wat er moet gebeuren.'


Vooral de scepsis over de ontwikkelingen op De Toekomst, het opleidingscenrum van Ajax, zit Cruijff dwars. 'Daar werken nu iconen van de club en die jongens laat ik niet zakken.'


Ten Have legde in zijn pleidooi voor de gekozen lijn de nadruk op het clubbelang. Hij had daarbij volgens Rob Been wel zijn excuses gemaakt voor de procedure. 'Steven gaf toe dat hij Johan eerder had moeten kennen in de keuze voor Van Gaal.'


Ten Have blijft, net als zijn medestanders in de raad, van opvatting dat er ondanks alles bij Ajax plek is voor zowel Cruijff als Van Gaal. Hij suggereerde daarbij wel dat Johan Cruijff in die samenwerking een andere rol moet hebben dan die van commissaris. 'Daar voelt hij zich duidelijk niet gelukkig bij en ik kan me daarbij wel wat voorstellen'.


Erelid Michael van Praag heeft zich volgens Ten Have al opgeworpen als bemiddelaar tussen de twee kemphanen. 'Ze zijn beiden iconen van de club en een combinatie van die twee zou fantastisch zijn.'


Conflictbeheersing

Zo eindigde de zondag in de Arenatoch vooral in een poging tot conflictbeheersing. Ook Rob Been en Uri Coronel deden hun uiterste best het conflict te ontdoen van persoonlijke wrijvingen.


Beiden benadrukten dat Johan Cruijff vooral ontstemd is over de procedure waarin hij zich buitenspel gezet voelde. Op zich zou hij geen grote bezwaren hebben tegen de aanstelling van Van Gaal als algemeen directeur.


Verder was hen uit de uiteenzetting van Ten Have gebleken dat Cruijff niet bang moet zijn dat met Van Gaal alles anders wordt. De individuele talentonwikkeling die door Cruijff is uitgezet, zou onder leiding van algemeen directeur Van Gaal onverminderd worden voortgezet.


Maar Johan Cruijff is niet een man die zich zomaar laat paaien. Terwijl Sjaak Swart en de andere raadsleden zo snel mogelijk uit het beeld van de camera's zoefden, nam Cruijff alle tijd om voor de camera verontwaardigd te zijn. 'Ik eruit, zij eruit of wij er allemaal uit.'


Sport pagina 2-3


Dieptepunt: seksistische en racistische straattaal Cruijff

Johan Cruijff heeft Edgar Davids racistisch bejegend tijdens vergaderingen van de raad van commissarissen van Ajax, aldus voorzitter Ten Have. Cruijff 'viel Davids rechtstreeks aan en beledigde hem op grond van zijn huidskleur.' Ook Marjan Olfers moest het ontgelden, om haar vrouw-zijn. Ten Have: 'Cruijff probeerde zijn opmerkingen tegen Davids daarmee te relativeren. Dat maakte het alleen zieker.' Volgens Ten Have is het bij de club bekend dat Cruijff zich bij Ajax geregeld negatief uitlaat over Davids.


Davids liet zondag voor de NOS-camera's weten dat de omgang tijdens vergaderingen soms 'racistisch' was, zonder toelichting. Volgens Ten Have ging het om diverse vergaderingen, staan de opmerkingen op tape en zijn ze afkomstig van Cruijff. Alle belangrijke vergaderingen zijn opgenomen, voor de notulen. Commissarissen belden soms in, omdat ze niet bij overleg aanwezig konden zijn. Ten Have: 'Ik beschouw die beledigingen als een van de weinige echte dieptepunten in het proces tot nog toe.'


Cruijff en Davids zijn de voetbalkenners in het college van vijf. Davids was betrokken bij de benadering van Louis van Gaal, die vorige week door de rvc werd benoemd tot algemeen directeur van Ajax, tot woede van Cruijff. Het werd Davids daarop door opleider Wim Jonk verboden nog mee te trainen met Jong Ajax.


Eerder al klaagden oud-voorzitter Coronel en ex-directeur Van den Boog over de 'straattaal' van Cruijff.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden