Ajacieden hebben hun trofee lief

Cristian Chivu kust Jan van Halst op het kale achterhoofd en eist de schaal terug. Iedere Ajacied omarmt de trofee voor het kampioenschap zo lang mogelijk....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Niemand praat in Nijmegen nog over Ajax als vreemdelingenlegioen. Onder de elf spelers die Koeman de modder instuurt zijn maar drie Nederlanders: de routiniers Grim, Van Halst en buitenspeler Van der Meyde. Op de bank zit geen enkele Nederlander. De taal van succes verstaat iedereen.

Op deze druilerige middag wordt ook duidelijk dat Ajacieden niet meer met een wit broekje van het veld stappen. Ook degenen die in de rust een schoon tenue hebben aangetrokken (Machlas was het vuilst), zitten weer onder de prut. Op 15 december, na Roda - Ajax (1-1), klaagde de toen net aangetreden trainer Koeman over schone broekjes. Het was de voorbode van de rentree van rouwdouwer Van Halst.

Van Halst heeft al na anderhalve minuut van het kampioensduel met NEC twee tegenstanders liggen. Even later voelt hij de elleboog van Demouge op zijn voorhoofd. Een zak ijs op zijn kop en Van Halst staat weer op. Later springt de hoofdwond, gevolg van een dolle actie van De Freitas vorige week, weer open. Van Halst gaat door, niemand neemt hem dit feest af. 'Het is een enorme revanche voor me', zegt hij over zijn stripboek-comeback, nadat hij door Koemans voorganger Adriaanse was verbannen.

Het shirt van Chivu is rond de navel gescheurd. Het is fascinerend om te zien hoe Chivu, de 21-jarige aanvoerder, de schaal koestert voor zijn buik. Voortdurend houdt hij de blik gericht op het zilverwerk. Met de duim streelt hij de letters .

'Hier gaat het allemaal om in voetbal', krijst de Roemeen, die het kampioenschap opdraagt aan zijn vader. 'De eerste gedachte was bij mijn overleden vader. Hij was de belangrijkste man in mijn leven. Het hele seizoen is hij bij me geweest. Waar hij ook is, hij zal trots op me zijn.'

Chivu en Hossam, Mido voor vrienden, zijn de voorgangers in het feest. Ze waren ook de belangrijkste strijders op het veld. Hossam scoort, geeft een prachtige assist en is de aanvaller die opportunisme koppelt aan werklust en kwaliteit. Chivu is een meesterlijke verdediger, van wie je je afvraagt hoe lang Ajax hem nog kan houden.

Net als Chivu betrekt ook Hossam de ontslagen trainer Adriaanse in de vreugde. De Egyptenaar zegt ook: 'Wij verdienen de titel, want we hebben het hele seizoen bovenaan gestaan. We hebben hard gewerkt en zijn een vriendenploeg. En we kunnen veel beter voetballen. Elke week zat de ploeg vol stress, want door de kleine verschillen moesten we elke week winnen.'

Wie had nou wat gewonnen? Afzwaaiend doelman Grim, 36 jaar, kan zijn naam achter vrijwel elke prijs zetten, maar altijd was hij reserve achter Van der Sar. Bergd lmo won een paar kampioenschappen met Rosenborg. Trabelsi, Chivu, O'Brien, Maxwell, Van der Meyde, Hossam en zelfs de ouderen Galásek, Van Halst (periodetitel Wageningen) en Machlas zijn vrijwel onbeschreven bladen als het om onderscheidingen gaat.

En door een combinatie van toevalligheden en het timmermansoog van de trainers (ook Adriaanse) viel het elftal in elkaar. De al bijna afgeschreven Bergd lmo begon het seizoen als reserve en speelde zich met succes in het elftal toen Pasanen geblesseerd raakte. Galásek, de oogappel van Adriaanse, moest zijn aanvoerdersband inleveren, raakte even zijn plaats kwijt, maar vond die terug in het 4-4-2-systeem van Koeman.

Mido, aanvankelijk linksbuiten, kreeg een uitbrander van Koeman en Beenhakker toen hij na een teleurstellende mededeling op en neer vloog naar Egypte. Hij keerde terug in een rode Ferrari en zette het als spits op een scoren. 'Het is een moeilijke tijd voor me geweest, maar ik heb van me afgebeten en kreeg uiteindelijk de kans als spits.' O'Brien was al jarenlang Ajacied, toen opeens bleek dat hij een ontdekking was als linksachter. Trabelsi en Maxwell bleken uitstekende aankopen. En Van Halst liep zo van kleedkamer 2 naar parkeerplaats 2.

'Met deze ploeg kunnen we nog veel winnen', zegt Chivu. Is dat met of zonder jou, luidt de vraag. 'Samen, dat is dus mét mij.'

Om snel toe te voegen: 'Maar in voetbal weet je het nooit.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden