AIVD

Op de radio hoor ik een stem die graag een beetje geheimzinnig wil klinken: ‘Dit is die radiocommercial waar niemand het over heeft.’..

Wat verwachten ze nu?

Dat ik de radio harder zet?

Ik haal liever mijn schouders op. Goed nieuws, een commercial waar niemand het over heeft. Dan hoef ik ook niet te luisteren.

‘De AIVD zoekt medewerkers’, gaat de stem op samenzweerderige toon verder. ‘Ben je geïnteresseerd?’

Eerlijk gezegd wel.

James Bond, Havank.

Helemaal mijn stijl.

Wat is er bovendien leuker dan in je vrije tijd een beetje bij te klussen voor een inlichtingendienst? Wat mij vooral zo aanspreekt is het idee dat je zo’n dienst van alles op de mouw kunt spelden.

‘Vertel het aan niemand’, vervolgt de samenzweerder op de radio, ‘maar kijk op een onbewaakt ogenblik op AIVD.nl.’

Op naar de site van de inlichtingendienst.

Werken bij de AIVD, wat betekent dat?

Ik citeer: dat je werkt bij een dienst die midden in de samenleving staat. De dynamiek van politieke ontwikkelingen en verwachtingen van burgers zijn doorlopend merkbaar. Ja, bij de AIVD doe je werk dat er toe doet. Dat stelt hoge eisen, maar het werk geeft veel, erg veel voldoening.

Geen dag is hetzelfde!

Gezien het gedwongen ‘gesloten’ karakter van de organisatie zijn je collega’s meer dan waar ook de mensen op wie je moet kunnen terugvallen. Veel informatie, ervaringen en emoties kun je niet met de buitenwereld delen. De interne, onderlinge verbondenheid is daarom heel belangrijk.

Ik zie het voor me.

Survivallen in de Ardennen.

Graag wil ik me bij deze aanmelden bij de AIVD. Ik denk dat ik uitstekende informatie kan verschaffen over van alles en nog wat. Zo kan ik regelrecht in het hart van mijn hoofdredacteur kijken, en diep in de boezem van een linkse krant. Ook ter rechterzijde heb ik mijn ingangen en bronnen, en via mijn rijwielhersteller volg ik de radicalisering van de de Marokkaanse jeugd op de voet. Zijn zaak is gevestigd tegenover een moskee waar al die jongens komen. Ik bezoek daarnaast in de hoofdstad diverse etablissementen waar ook de georganiseerde misdaad nog weleens aan wil leggen. Last but not least heb ik goede connecties in de wereld van krakers, anti-globalisten en dierenbevrijders.

Me dunkt, niet niets.

Wat verwacht nu de AIVD van mij als medewerker? Men wil graag dat ik niet alleen in de samenleving, maar ook in mezelf investeer. Men zoekt gemotiveerde medewerkers die veel in huis hebben. Nou, dat heb ik. Niet alleen op professioneel gebied (Ik kan telefoneren, computeren en urenlang door een nachtkijker turen), maar ook op persoonlijk gebied sta ik mijn mannetje, voor volk en vaderland.

Ik zit er helemaal niet mee dat ik mijn werk niet met mijn gezin en mijn omgeving kan delen. Dat komt me wel goed uit, eerlijk gezegd. Al dat gelul over wat papa de hele dag uitspookt. Ik vind het ook beslist een pre dat aan mijn partner en andere mensen in mijn omgeving bepaalde eisen worden gesteld. Ik hoop dat het hoge eisen zijn. Ik vind het wel een prettig idee; dat ik mijn vrouw door een collega van de dienst kan laten schaduwen. Geeft een rustig gevoel. De laatste tijd heb ik het idee dat ze steeds vaker met een lekke band bij de fietsenmaker zit.

Om kort te gaan.

Hier ben ik – klaar om mijn steentje bij te dragen. Dienstbaar tot het gaatje, en voor 150 procent bereid het beste uit mezelf te halen en centraal te stellen, bovendien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden