AIVD

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf was donderdagavond te gast bij Knevel & Van den Brink. Hij was woedend. Justitie (‘Negen monsters!’) was binnengevallen bij een van zijn journalisten, omdat zij staatsgeheimen in de krant had gezet....

Paradijs was niet van plan het erbij te laten zitten. Hij brieste en spuwde vuur en verklaarde justitie en de geheime dienst AIVD de oorlog. Echt een hoofdredacteur naar mijn hart.

Eerder had ik Paradijs al zien oreren voor de deur van het Telegraaf-gebouw. Hij had het als de eerste de beste linkse anarchist uit de jaren tachtig over de ‘politiestaat’ en vroeg zich af: ‘Kan dat allemaal in Nederland?’

Ja, dat kan dus, in Wakker Nederland.

Eind maart publiceerde Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf op de voorpagina van haar krant een verhaal waarin stond dat de geheimagenten van de AIVD op kantoor stukken van buitenlandse inlichtingendiensten ‘klakkeloos’ hadden zitten overtikken, zonder de info te checken. Uit het zo in elkaar geflanste rapport bleek dat Irak over massavernietingswapens beschikte, waarop het kabinet besloot tot steun aan de inval.

Allemaal kletskoek, bleek later. Hopelijk krijgen we nog eens te horen of de AIVD de kluit bewust belazerde, of handelde uit knulligheid.

Die treurige feiten waren al min of meer bekend, maar uit de interne conceptnotitie die De Telegraaf kreeg doorgespeeld, bleek nog eens klip en klaar dat de AIVD een soort kopieercentrum is voor MI6 en CIA en dat je het kabinet met wat knip- en plakwerk alles kunt wijsmaken.

Deze week arresteerde de politie twee medewerkers van de AIVD, die de geheime informatie vermoedelijk aan De Telegraaf hebben doorgespeeld. En justitie viel met veel machtsvertoon het huis van Van der Graaf binnen, op zoek naar staatsgeheimen.

Mooi is dat we nu in elk geval een paar dingen zeker weten: de AIVD heeft in de aanloop naar de Irakoorlog zitten knoeien met onbetrouwbare informatie. Om dat te verhullen heet het geknoei staatsgeheim. Ook handig om te weten voor de commissie-Davids, die onderzoekt waarom Nederland de inval destijds steunde.

Het hoofd van de AIVD, Gerard Bouwman, zat donderdagavond bij NOVA. Volgens hem was wat er in de interne conceptnotitie stond helemaal niet waar. Het waren dus onware staatsgeheimen die De Telegraaf waren toegespeeld. Dat maakt alle ophef merkwaardig.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de interne conceptnotitie wél klopt, maar dat Bouwman ons als een echte geheimagent op een dwaalspoor wil brengen.

Je weet het gewoon niet, met die jongens van de inlichtingendienst. Hun gelieg is staatsgeheim.

Intussen bekruipt je het gevoel dat het gelekte interne conceptrapport, waarin we met die inlichtingendienst van ons internationaal mooi voor lul staan als sukkelige copy-pasters, wel eens de kern zou kunnen vormen van premier Balkenendes onwil open kaart te spelen in de Irak-kwestie.

Onze geheime dienst kan nog niet eens een rapport waarin de eigen blunders staan vermeld geheim houden. Ben je klaar mee, als burger. En klaar ben je ook met een Openbaar Ministerie dat er alles aan doet journalisten die het geheime gestuntel naar buiten brengen de schrik op het lijf te jagen en te intimideren.

Volgens Sjuul Paradijs staan zijn journalisten ‘in rijen van tien’ klaar om de AIVD ‘tot op het bot te onderzoeken’. Ik vind dat wij van de Volkskrant daartoe ook een paar gehaaide jongens moeten inzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden