NIEUWSopleving rechts-extremisme

AIVD ziet wereldwijde groei rechts-extremisme

Rechts-extremisme leeft wereldwijd op. De Verenigde Staten, Europa en Nieuw-Zeeland werden vorig jaar geconfronteerd met aanslagen door rechts-extremisten, schrijft de inlichtingendienst AIVD in haar woensdag gepubliceerde jaarverslag. In Nederland was vooral op internet sprake van een opleving.

Na de aanslag op twee moskeeën door een rechtse extremist, vorig jaar in Christchurch, Nieuw-Zeeland, werd met bloemen en gebed stilgestaan bij de 51 overledenen en tientallen gewonden. Beeld EPA

De dienst noemt onder meer de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waar een rechts-extremist vorig jaar 51 moskeebezoekers vermoordde. In het Duitse Halle werd een dodelijke antisemitische aanslag gepleegd. 

Deze daden, die deels via sociale media werden ‘uitgezonden’, hebben volgens de AIVD geleid tot kopieergedrag. Internetfora waar sympathisanten elkaar ontmoeten, spelen daarbij een belangrijke rol. Volgens de inlichtingendienst wordt hier veelal ‘extreme content’ uitgewisseld, die anderen kan aanzetten tot geweld. In Nederland uitte zich dat volgens de AIVD in aanvallen op antizwartepietdemonstranten – soms samen met voetbalhooligans - en het online plaatsen van adressen van antiracisme-activisten.

Als aanvallen van rechtsextremisten blijven toenemen, bestaat het risico dat ‘linkse’ groeperingen ook weer geweld gaan gebruiken, iets wat in Nederland nu niet gebeurt. ‘Links’ beperkt zich vooralsnog tot demonstraties en burgerlijke ongehoorzaamheid, aldus de dienst.

Zendmasten

De AIVD adviseert de overheid ook maatregelen te nemen om de telecominfrastructuur te beschermen. Recentelijk zijn diverse zendmasten voor telecommunicatie in brand gestoken door activisten die zich verzetten tegen de invoering van 5G (nog sneller mobiel internet).

Ten slotte constateert de AIVD dat steeds meer landen pogen invloed te krijgen op Nederlandse belangen. ‘Ons land hoort bij de meest ontwikkelde naties van de wereld op het gebied van economie, wetenschap en techniek. Dat maakt het een aantrekkelijk doelwit van digitale spionage en beïnvloeding’, stelt waarnemend directeur-generaal Marja Horstman in het jaarverslag.

China wordt beschouwd als belangrijkste actor op het gebied van bedrijfsspionage. Landen als Rusland, Turkije en Iran proberen vooral hun politieke invloed te vergroten, onder meer met pogingen de ‘eigen’ bevolking in Nederland te activeren. 

Lees verder over rechts-extremisme

Het vreedzame Christchurch kan het grove geweld maar moeilijk bevatten: ‘Dit is niet Nieuw-Zeeland.’

Met antisemitische aanslag in Halle is het zwartste scenario bewaarheid.

Tegenstanders van het nieuwe 5G-netwerk beperken zich niet langer tot vreedzame demonstraties. Ook in Nederland zijn telecommasten doelwit van sabotage en brandstichting

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden