AIVD waarschuwt voor linkse actiegroep

Met het oog op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen heeft de AIVD maandag in een brief alle burgemeesters van Nederland gewezen op de omstreden werkwijze van de linkse groepering AFA (Anti Fascistische Actie).

Van onze verslaggeefsters

De actiegroep benadert onder valse voorwendselen gemeenteambtenaren om demonstraties of bijeenkomsten van in hun ogen extreemrechtse partijen te voorkomen. Hieronder valt ook de PVV.

Materiële schade

Vaak stellen AFA-aanhangers zich onder een andere naam bij het lokale bestuur voor als vertegenwoordiger van een anti-discriminatiebureau. In die hoedanigheid bieden zij hun expertise aan, aldus de AIVD-brief. Ze wijzen ambtenaren – en zaaleigenaren – erop dat demonstraties van extreemrechts tot grote materiële schade kunnen leiden. Maar de materiële schade wordt ‘doorgaans veroorzaakt door antifascisten en hun sympathisanten zelf, en niet door rechtse demonstranten’, stelt de AIVD. Hoewel de antifascisten zich vooral richten op lobbywerk, schuwt een harde kern geweld tegen rechtse tegenstanders en ordebewaarders – zoals de ME – niet.

AFA probeert ook in bezit te komen van persoonsgegevens van kandidaten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit doet de groep n ze volgens de dienst via ‘contactpersonen binnen partijen’. De antifascisten gebruiken deze informatie deels voor eigen onderzoek. ‘Daarbij is het gebeurd dat individuen ten onrechte werden neergezet als rechts-extremist en als zodanig werden geschaad.’

In 2009 heeft AFA een werkgroep opgericht om de plannen van de PVV voor de gemeenteraadsverkiezingen in kaart te brengen. De AIVD heeft aanwijzingen dat de groep in de aanloop naar de verkiezingen acties voorbereidt en tegen de PVV, maar ook tegen Trots Op Nederland, de Partij Vrij Utrecht en de Nederlandse Volks Unie (NVU).

De politie te paard treedt op tegen actievoerders van de Anti Fascistische Actie, die betoogden tegen de rechtse beweging Voorpost in maart 2009 (Gabriel Eisenmeier) Beeld
De politie te paard treedt op tegen actievoerders van de Anti Fascistische Actie, die betoogden tegen de rechtse beweging Voorpost in maart 2009 (Gabriel Eisenmeier)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden