AIVD: Syriëganger vanaf 9 jaar bedreiging voor Nederland

De AIVD beschouwt minderjarige Syriëgangers vanaf hun 9de jaar als dermate bedreigend dat ze een aparte registratie krijgen. Vanaf nu zullen ze opgeteld worden bij de lijst van jihadistische uitreizigers. Dat bevestigt de geheime dienst.

Een foto, beschikbaar gesteld op 1 augustus 2015, van een jongetje met een AK-47 in Afghanistan. Volgens EPA hoort het jongetje bij een IS-militie. Beeld epa
Een foto, beschikbaar gesteld op 1 augustus 2015, van een jongetje met een AK-47 in Afghanistan. Volgens EPA hoort het jongetje bij een IS-militie.Beeld epa

De verandering is tekenend voor hoe de AIVD de radicalisering van uitreizigers naar Syrië beziet. De dienst krijgt steeds meer signalen dat minderjarigen getraind worden en deelnemen aan de gewapende strijd.

In de publicatie Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld merkte de AIVD eerder dit voorjaar al op dat jongens vanaf 9 jaar terecht kunnen komen in militaire trainingskampen voor kinderen. Daar 'leren zij omgaan met steek- en vuurwapens en oefenen zij executies'. Ook moeten ze trouw zweren aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, ook wel 'kalief Ibrahim'.

Meisjes in het kalifaat krijgen vanaf die leeftijd les in hoe ze hun toekomstige man moeten bijstaan in de gewapende strijd. Ook gaan ze gesluierd over straat als ze 9 worden.

Dit alles maakt dat van kinderen van 9 jaar en ouder eenzelfde dreiging uitgaat als van meerderjarigen, vindt de AIVD. Ook voor de veiligheid in Nederland vormt deze groep een bedreiging, bijvoorbeeld als de kinderen met familie terug zouden reizen. De dienst zal ze daarom een andere kwalificatie toekennen en apart in de eigen bestanden registreren. Die informatie kan ook weer gedeeld worden met buitenlandse partnerdiensten.

Op dit moment zijn ongeveer 250 personen vanuit Nederland afgereisd naar IS-gebied in Syrië, 42 personen zijn gedood en nog eens veertig zijn weer teruggekeerd. De AIVD heeft verder ongeveer zeventig minderjarigen geïdentificeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden