AIVD: suggestie dat wij ons niet aan de wet houden is niet juist

De suggestie dat de inlichtingendienst AIVD zich niet aan de wet houdt bij het hacken van internetfora 'is niet juist'. Dat schrijft de dienst op zijn website. 'Bij die activiteiten houdt de AIVD zich aan de voorwaarden die de wet stelt.'

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (L) en hoofd AIVD Rob Bertholee tijdens de presentatie van het jaarverslag 2012 van de AIVD. Beeld anp

'In het artikel in NRC Handelsblad van zaterdag 30 november over operationele activiteiten van de AIVD wordt de suggestie gewekt dat de AIVD zich bij het uitvoeren van zijn taken niet aan de wet houdt. Dat is niet juist', aldus de AIVD.

De krant schrijft vandaag op basis van gegevens van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden dat de AIVD gegevens van willekeurige gebruikers van internetfora verzamelt. Daarmee is mogelijk de privacy van de gebruikers in het geding.

Volgens de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) uit 2002 mag de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD niet ongericht in zogeheten kabelgebonden data mogen zoeken, zoals emails en internetverkeer. Als je met een sleepnet door een discussieforum gaat krijg je veel onschuldigen als bijvangst.

'Past binnen de wet'
Volgens de AIVD valt het 'binnendringen in een geautomatiseerd netwerk' echter onder de wet. 'De wet heeft daarin voorzien en geeft de AIVD de bevoegdheid om bijvoorbeeld computers te hacken. Het onderzoeken van verdachte websites waaronder jihadistische webfora zoals in het artikel van NRC Handelsblad beschreven, past dan ook binnen de kaders van artikel 24 van de WIV.'

'Bij die activiteiten houdt de AIVD zich aan de voorwaarden die de wet stelt. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) ziet daarop toe', vervolgt de AIVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden