AIVD: radicalisering moslimjongeren zet door

De radicalisering van moslimjongeren zet onverminderd door. De groei van het salafisme, een ultra-orthodoxe islamitische stroming, ondermijnt de Nederlandse samenleving. Dit zei AIVD-baas Sybrand van Hulst vrijdag bij de presentatie van het jaarrapport over 2006...

Dit zei AIVD-baas Sybrand van Hulst vrijdag bij de presentatie van het jaarrapport over 2006. Van Hulst meldde, evenals de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) eerder deze week, dat de acute terreurdreiging in Nederland vorig jaar is verminderd. De dienst, 'hofleverancier van informatie' aan de NCTb, schrijft dit ten dele toe aan de 'succesvolle aanpak' van jihadistische netwerken in Nederland.

Waakzaamheid geboden
Een aantal kopstukken van het Hofstadnetwerk is opgepakt en vervolgd, enkele Hofstadleden zijn als ongewenst vreemdeling uitgezet, evenals een paar belangrijke figuren uit andere netwerken. Overigens is de verminderde terreurdreiging niet alleen toe te schrijven aan het overheidsoptreden. Intern zijn de groepen ook verdeeld geraakt over de jihadistische koers en de doelwitten. Verder ontbreken echte leidersfiguren.

Waakzaamheid blijft echter geboden, waarschuwde Van Hulst. Radicaliseringsprocessen voltrekken zich soms razendsnel, waardoor netwerken en cellen in korte tijd kunnen ontstaan. Onverwachte gebeurtenissen kunnen gewelddadige acties triggeren. Hij duidde op gebeurtenissen als de Deense cartooncrisis en de oorlog in Libanon. Ook uitspraken van Tweede Kamerlid Geert Wilders zouden tot acuut gebruik van geweld kunnen leiden.

Op het gesprek dat NCTb-directeur Tjibbe Joustra in dat verband met Wilders had, wilde Van Hulst niet nader ingaan. Hij herhaalde slechts dat de AIVD constateert dat ‘de toon van het debat en de taal die wordt gebruikt’ radicalisering in de hand werken.

Groei extreem-rechts
Als reactie op de islamitische radicalisering is ‘een zekere groei’ van extreem-rechts waarneembaar. Maar in de beeldvorming is de dreiging die uitgaat van neonazistische groeperingen, zoals Blood&Honour, volgens Van Hulst nogal overtrokken. Hij noemt de dreiging ‘relatief laag’. Het gaat om enkele tientallen jongeren, tussen de 20 en 30 jaar, die zelf zeggen dat ze zich fysiek voorbereiden op een rassenstrijd. Die voorbereiding bestaat voornamelijk uit ‘survivaltraining’.

Onderbelicht bij confrontaties tussen extreem-rechtse en extreem-linkse groeperingen is de soms ‘provocerende en intimiderende’ rol van de laatste groepen. Activisten uit antifascistische kringen beperken zich lang niet altijd tot verbaal geweld. In sommige steden achtervolgen ze en gebruiken ze persoonlijk geweld tegen (vermeende) rechtse extremisten.

Vooral de Anti Fascistische Actie (AFA) is actief. De groep doet zelf onderzoek naar extreem-rechts, waarbij dat begrip ruim wordt gedefinieerd. AFA probeert extreem-rechts op alle mogelijke manieren te dwarsbomen. Daarbij kunnen grondrechten in het gedrang komen, waarschuwde Van Hulst. Hij noemde de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden