AIVD: Marokko jaagt hier op geheime informatie

De Marokkaanse inlichtingendienst probeert geheime informatie te onfutselen uit Nederland. Dat constateert de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD...

ANP

Marokko werft in Nederland informanten en probeert toegang te krijgen tot besloten gegevensbestanden die het land kunnen helpen in de strijd tegen radicalisering. De Marokkaanse autoriteiten willen daarnaast zicht houden op oppositiegroepen die in het land verboden zijn.

Het kabinet heeft dat vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het parlement eiste vorige week opheldering na het ontslag van een Rotterdamse agent van Marokkaanse komaf. De brigadier zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken waarschuwt dat Marokko niet als enige informanten zoekt in Nederland. Ook geheime diensten uit andere landen proberen hier politici en ambtenaren te ronselen. Voor zover bekend lukt het echter ‘slechts op zeer beperkte schaal’ om ook daadwerkelijk mensen te rekruteren. De buitenlandse diensten zouden zich vaak richten op landgenoten die naar Nederland zijn vertrokken.

Nederland maakt zich zorgen over de beïnvloeding van de migranten. De Marokkaanse autoriteiten zijn al diverse malen gewaarschuwd dat contact met Marokkanen in Nederland geen dwingend karakter mag hebben.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft zijn collega deze week opnieuw aangesproken over ‘de onoorbare praktijken van de Marokkaanse inlichtingendienst in Nederland en aangegeven dat Nederland dergelijke activiteiten niet accepteert’. Marokko heeft daarop tegengesproken dat het zich in Nederlandse zaken zou mengen.

De samenwerking tussen Nederland en Marokko op het gebied van politie en veiligheid gaat ondanks dit incident onverminderd door. ‘Deze relaties zijn in beider belang’, aldus Ter Horst.

De Tweede Kamer is verontrust over de beïnvloeding van migranten en zal daar binnenkort een spoeddebat over houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden