AIVD mag onder voorwaarden journalisten afluisteren

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag in beginsel journalisten afluisteren. De dienst moet daar echter wel zeer terughoudend mee zijn....

ANP

Het hof kwam tot deze conclusie, nadat minister Remkes van Binnenlandse Zaken in beroep was gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in juni. Dit rechtscollege had de AIVD verboden om twee Telegraaf-journalisten af te luisteren en te observeren in een onderzoek naar het lekken van geheime informatie van de BVD (voorganger van de AIVD) naar de medewerkers van de krant.

De verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos schreven begin dit jaar dat staatsgeheime dossiers van de BVD over ‘topcrimineel’ Mink K. in handen van criminelen waren gevallen. De journalisten hadden de documenten zelf ook in hun bezit gekregen. Voordat ze overgingen tot publicatie, meldden de verslaggevers dat aan de AIVD. De inlichtingendienst is toen een eigen onderzoek naar het lekken van deze gevoelige informatie begonnen.

Volgens het gerechtshof had de AIVD in deze kwestie de mogelijkheid om bijzondere bevoegdheden aan te wenden. De dienst had in dit geval het gebruik van de bevoegdheden echter moeten staken, toen andere personen dan journalisten in het vizier verschenen. ‘Vanaf dat moment was er niet meer voldoende noodzaak de bijzondere bevoegdheden op de journalisten toe te passen’, meent het hof.

De rechtbank had de AIVD in juni nog gesommeerd dat de dienst intern binnen zes maanden alle informatie moest verwijderen die in deze zaak over de twee journalisten was vergaard.

Het hof vindt dat het oordeel over wat er met deze omstreden informatie moet gebeuren, moet worden overgelaten aan de commissie van toezicht op de AIVD. Het hof: ‘Die commissie heeft toegang tot alle informatie en kan verantwoord beoordelen wat wel en wat niet rechtmatig is verkregen. De verkregen gegevens hoeven niet te worden vernietigd, zoals de rechtbank had bepaald.’

Het gerechtshof heeft de AIVD nu wel verboden om de omstreden informatie aan het Openbaar Ministerie te geven voor het gebruik in een strafzaak, althans zolang de commissie ze niet als rechtmatig verkregen heeft beoordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden