AIVD hoeft afluisteren niet meer te melden

De AIVD hoeft burgers mogelijk achteraf niet meer te melden dat ze zijn afgeluisterd. Dat schrijft minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageerde op de uitkomsten van een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten over deze notificatieplicht.

Van onze verslaggeefster Ianthe Sahadat

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is verplicht om het toepassen van speciale bevoegdheden, zoals het inbreken in een woning, het doornemen van post of het afluisteren van een telefoon naderhand aan burgers te melden. De commissie die het nut van deze meldingsplicht onderzocht, ontdekte dat het in de praktijk zelden tot nooit gebeurt.

De inlichtingendienst heeft voor het uitblijven van melding altijd een geldige reden, meldt het rapport. Zo blijken voormalig afgeluisterden in 43 procent van de gevallen inmiddels onvindbaar. ‘Dat klinkt misschien verwarrend’, zegt een woordvoerster. ‘Maar we zijn geen opsporingsdienst, dat is een veelgehoord misverstand.’

Bovendien zit er veel tijd tussen het moment van afluisteren en het melden. De notificatieplicht treedt pas vijf jaar na afronding van het onderzoek in, zegt de woordvoerster. ‘Het gaat vaak om mensen die elke maand een nieuwe prepaidtelefoon aanschaffen en continu van verblijfplaats wisselen. Bovendien hebben we in dat geval natuurlijk geen beschikking meer over die bijzondere middelen.’

De commissie concludeerde dat de notificatieplicht achterhaald is. Minister Hirsch Ballin schrijft dat hij het schrappen van de meldingsplicht wil gaan verkennen. Hij noemt de meldingsplicht complex en buitgewoon tijdrovend. Ook heeft de meldingsplicht van de AIVD volgens de minister geen meerwaarde voor de rechtsbescherming van de burger die ook op andere manieren inzage kan krijgen in de afluisterpraktijken. De minister wil ook bekijken of hij het huidige inzagebeleid kan verruimen.

Het AIVD-kantoor in Zoetermeer (ANP) Beeld
Het AIVD-kantoor in Zoetermeer (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden