'AIVD getipt over aanslag op Van Gogh'

Justitie beschikt over een getuige die de inlichtingendienst AIVD heeft gewaarschuwd voor de moord van Mohammed B. op Theo van Gogh....

De getuigenverklaring maakt deel uit van het vertrouwelijke justitiedossier over de Hofstadgroep, het netwerk van radicale moslims waartoe Mohammed B. behoorde. De Marokkaanse getuige kent B. sinds 1997 en kwam geregeld op diens woonadres in Amsterdam. Hij geldt als een van de weinige getuigen uit de kring rond Mohammed B. die voluit meewerkt aan het justitie-onderzoek naar de moord op de filmmaker.

De getuige verklaart dat hij contact heeft gehad met de geheime dienst en tegenover hen heeft voorspeld dat B. Theo van Gogh ging vermoorden. Hoe lang voor de moord (2 november 2004) hij hierover met de dienst heeft gesproken, is niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie bevestigt het bestaan van de getuigenverklaring. De AIVD wilde in eerste instantie geen commentaar geven, maar een woordvoerder verklaarde in tweede instantie dat sprake is van een broodje-aapverhaal. 'We hebben nooit of te nimmer contact gehad met deze getuige', aldus de AIVD-woordvoerder. In een feitenreconstructie die de ministers Donner en Remkes een week na de moord op Van Gogh naar de Tweede Kamer stuurden, is ook geen melding gemaakt van de waarschuwing van de getuige.

In zijn verklaring vertelt hij aanwezig te zijn geweest in het huis van B. en dat daar werd gesproken over het dragen van een burka, het gebruik van alcohol en het martelaarschap. Het plegen van aanslagen als zodanig kwam echter niet aan bod. Al eerder bleek dat de AIVD vijf weken voor de moord op Van Gogh mogelijk cruciale informatie over Mohammed B. heeft genegeerd .

Na arrestatie eind september 2004 voor zwartrijden in de tram werd bij B. informatie aangetroffen over zijn internetgedrag, zijn relatie met Mohammed al I., de Syrische geestelijke leider van de Hofstadgroep, en over bezoeken aan gevangenissen. De dienst kreeg ook nog de mededeling van de Amsterdamse politie dat B. steeds fundamentalistischer was geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden