'AIVD gebruikt info uit marteling'

De Marokkaanse Nederlander Alhassan Aacuk (28) zegt dat de AIVD informatie gebruikt van gevangenen die in Marokko worden gemarteld. De Amsterdammer, die sinds 16 april gedetineerd is in Marokko, heeft dat zelf ervaren. Hij wordt verdacht van het ronselen voor de jihad in Syrië.

Minister Ivo Opstelten (L) van Veiligheid en Justitie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens het overleg in de Tweede Kamer over het dreigingsbeeld van terrorisme in Nederland.Beeld anp

Zijn advocaat Michiel Pestman diende vorige week een klacht in bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over 'onrechtmatig handelen' van de dienst. Volgens Pestman is Aacuk uit protest tegen zijn behandeling al twee weken in hongerstaking.

'Ik ben geblinddoekt, vastgebonden aan een stoel, geschopt en geslagen met stokken', zegt Aacuk in een telefonisch interview met de Volkskrant. 'Tussen de papieren van de ondervragers zat een Nederlandstalig document met het logo van de AIVD. Ik kreeg ook veel vragen over mijn Nederlandse vrienden en over Hollandse Syrië-gangers. Het is raar dat de Marokkanen zoveel willen weten over Nederland.'

Minister Plasterk wil niet ingaan op de beschuldiging. 'Over informatie die met andere diensten wordt gedeeld, doen wij nooit mededelingen', aldus een woordvoerder.

Mensenrechten
De minister moet Aacuks klacht voorleggen aan de Commissie van Toezicht betreffende Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Ctivd). Eerder meldde die over de samenwerking van de AIVD met buitenlandse diensten dat bij de dienst 'directe operationele belangen soms in te grote mate de boventoon voeren'. De commissie stuitte op gevallen waarbij AIVD-teams nauwelijks aandacht besteedden aan aspecten als 'het respect voor de mensenrechten van de buitenlandse dienst in kwestie of de betrouwbaarheid van de dienst waarmee het team wil samenwerken'.

Eind mei hield het Europese Hof voor de Rechten van de Mens uitlevering van een terreurverdachte door Frankrijk aan Marokko tegen vanwege het risico dat hij daar zou worden gemarteld in de gevangenis. De rechters verwezen in hun vonnis naar rapporten van de Verenigde Naties en Amnesty International die melding maken van 'talrijke beschuldigingen van foltering en mishandeling in Marokkaanse gevangenissen'.

Aacuk denkt dat Nederland zich niet om hem bekommert omdat hij actief is in de radicaal islamitische organisatie Behind Bars. Die is volgens de AIVD betrokken bij de jihadgang naar Syrië. Aacuk: 'Ze zijn mij liever kwijt dan rijk.'

Bezoek
De Amsterdammer zit al bijna twee maanden vast en heeft nog steeds geen bezoek gehad van de Nederlandse ambassade. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kon Nederland hem geen bijstand verlenen, omdat Marokko ontkende een Nederlandse terreurverdachte te hebben aangehouden. Aacuk zou alleen een Marokkaans paspoort hebben.

'De gevangenisautoriteiten hebben inmiddels een kopie van zijn identiteitspapieren', zegt een woordvoerder van het ministerie. 'Ze weten nu dat hij ook Nederlander is.'

Toestemming om Aacuk te bezoeken is er nog niet, omdat het vooronderzoek nog loopt.

Tijdens zijn verhoren in Marokko kreeg de opgepakte Marokkaanse Nederlander Alhassan Aacuk voortdurend vragen over Nederland. Ook zag hij een document met het logo van de AIVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden