AIVD erkent taxatiefout in zaak-Mohammed B.

De inlichtingendienst AIVD heeft toegegeven dat een taxatiefout is gemaakt in het geval van Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh...

Bots uitspraak staat op gespannen voet met de verklaring van AIVD-topman Sybrand van Hulst, die eind vorige week stelde dat de dienst inzake Mohammed B. geen blaam treft.

De PvdA noemt de verklaringen van de top van de inlichtingendienst verwarrend en zal minister Remkes van Binnenlandse Zaken om opheldering vragen.

‘De verklaringen van Bot en Van Hulst botsen op het eerste gezicht met elkaar’, aldus PvdA-woordvoerder Van Heemst. ‘Het is goed dat de AIVD het publiek informeert over een belangrijke kwestie als terrorismebestrijding, maar dan moet dat wel duidelijk gebeuren. We zullen de minister vragen om die duidelijkheid te verschaffen.’

Een woordvoerder van de AIVD verklaart dat geen sprake is van miscommunicatie. Volgens hem heeft Van Hulst slechts gezegd ‘dat Mohammed B. niet tot de kern van de Hofstadgroep (een verdachte groep moslimradicalen, red.) behoort’.

In het dossier dat justitie heeft opgebouwd in de zaak tegen de twaalf verdachte personen van de Hofstadgroep zit een verklaring van een informant die stelt dat Mohammed B. voor de moord op Van Gogh een videoboodschap heeft laten maken waarin hij zegt de cineast te zullen vermoorden.

Uit het dossier, dat is ingezien door de Volkskrant, blijkt dat de politie de informant kwalificeert als betrouwbaar. De bewuste videoband is echter nog niet gevonden. Ook is onduidelijk of deze informant zijn verklaring tegenover de rechter wil herhalen.

Deze videoband of een verklaring bij de rechter zou het eerste concrete bewijs zijn voor de stelling dat Mohammed B. niet alleen heeft gehandeld. Justitie verdenkt een aantal leden van de Hofstadgroep van betrokkenheid bij de moord op Theo van Gogh.

Aanstaande dinsdag vervolgt de Haagse rechtbank de behandeling van de zaak tegen de twaalf gearresteerde leden van de Hofstadgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden