AIVD erkent onderzoek corruptie

De inlichtingendienst AIVD heeft bevestigd eind jaren negentig een onderzoek te hebben ingesteld naar de vraag of de groep rond wapen- en drugshandelaar Mink K. politie- en justitiefunctionarissen had omgekocht...

In 2000 heeft de dienst nog extra ‘incidenteel onderzoek’ verricht, maar dit leidde ook niet tot de conclusie dat er dergelijke contacten bestonden. Dit maakte de dienst zondag bekend in reactie op een publicatie van De Telegraaf, die een dag eerder uit geheime onderzoeksstukken had geciteerd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), zoals de AIVD vroeger heette.

De BVD had K. als een bedreiging voor de rechtsorde aangemerkt, omdat hij corruptie bij de overheid zou aanwakkeren, over grote hoeveelheden wapens zou beschikken en banden zou onderhouden met terreurgroepen.

Uit de uitgelekte stukken blijkt dat de inlichtingendienst over een informant beschikte die dicht tegen de groep van K. zou aanzitten. Volgens deze informant zouden K. en zijn handlangers hoge opsporingsambtenaren hebben omgekocht, die in ruil daarvoor de groep waarschuwden. Jaarlijks zou K. hier twee miljoen gulden (ruim 900 duizend euro) voor hebben gereserveerd. Namen van omgekochte functionarissen noemde de informant niet. Er zouden ook liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden ‘uitgeleend’.

De Telegraaf heeft de uitgelekte stukken – die volgens de krant in het criminele circuit circuleren – teruggegeven aan de AIVD. De dienst maakte gisteren bekend dat het inderdaad om ‘materiaal van het toenmalige BVD-team Mikado’ gaat. Dit team voerde het onderzoek naar Mink K. uit. De inlichtingendienst doet aangifte omdat staatsgeheimen op straat zijn komen te liggen. Ook kondigde de dienst een ‘diepgaand intern onderzoek’ aan. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de beweringen over omgekochte opsporingsambtenaren.

De Tweede Kamer wil dat de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) uitleg geven. ‘Het kan niet zo zijn dat we ongeveer elke twee, drie weken vertrouwelijke informatie op straat vinden’, zei het CDA-Kamerlid De Pater. Zij wil dat het kabinet in een brief duidelijkheid geeft. Kalsbeek (PvdA) sluit niet uit dat de Kamer zelf een parlementair onderzoek moet instellen naar de lekken bij de AIVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden