AIVD en MIVD zullen op hoogste niveau zorgen uiten over lekken Trump aan Rusland

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zullen 'zorgen laten doorklinken' over het lekken van staatsgeheime informatie door de Amerikaanse president Donald Trump. Deze zorgen zullen op het 'hoogste niveau' besproken worden. Van het heroverwegen of zelfs stopzetten van hun relatie met Amerikaanse partnerdiensten is geen enkele sprake. Daarvoor zijn de relaties tussen de diensten te goed. Dat blijkt uit gesprekken met ingewijden, die enkel anoniem hun verhaal willen doen. Dit onder meer vanwege de grote politieke gevoeligheid rondom het delen van inlichtingen.

President Donald Trump verlaat een helikopter.Beeld epa

Volgens The Washington Post heeft Trump donderdag in een gesprek met de Russische minister Sergej Lavrov en ambassadeur Sergej Kisljak opgeschept over een dreigende aanslag van Islamitische Staat, met laptops in vliegtuigen. Die informatie hadden de Amerikaanse diensten van een bondgenoot gekregen, die geen toestemming had gegeven het te delen. Door dat toch te doen brengt Trump de mogelijke informanten van die bondgenoot in gevaar.

Stoppen met delen

Een hoge Europese inlichtingenbron heeft volgens persbureau AP gezegd dat zijn land overweegt te stoppen met het delen van inlichtingen met de Amerikanen als Trump inderdaad staatsgeheime informatie heeft gedeeld. AP kan niet vertellen om welk land het gaat en of de intentie echt is. Het is duidelijk dat Nederlandse diensten veel minder stellig zijn.

Het is niet de eerste keer dat in de Verenigde Staten gevoelige inlichtingen uitlekken. Eerder kwam via The New York Times naar buiten dat Nederland en Groot-Brittannië informatie hadden verstrekt over ontmoetingen tussen Russen en personen die betrokken waren bij de campagne met Trump.

Not done

Nederlandse bronnen zeiden later dat de AIVD ook toen gepikeerd was dat die informatie uitlekte. Die ergernis is ook verklaarbaar. Het verzamelen van inlichtingen is een precair proces waarbij spionnen omzichtig te werk moeten gaan. Ze moeten infiltreren in een netwerk of iemand verleiden tot spionage in eigen kring. Het aftappen van doelwitten is ook een mogelijkheid. Geheime diensten willen niet dat hun werkwijze op straat komt te liggen. Dat zou hun informatiepositie onthullen en een operatie in gevaar kunnen brengen. Het kan in een extreem geval levensbedreigend zijn voor bronnen van de dienst. Deze informatie zonder toestemming lekken naar andere landen is daarom not done.

Bronnen benadrukken nu dat de 'werkrelaties met de Amerikanen goed zijn'. Er is dagelijks contact tussen bijvoorbeeld de CIA en de AIVD. Maar, bij het delen van inlichtingen is het cruciaal dat de leverende partij ervan uit kan gaan dat die informatie vertrouwelijk blijft. Daarom zullen de zorgen hierover nog eens besproken worden. Een bron: 'Zonder opgeheven vingertje.'

Een agent van de secret service bewaakt het Witte Huis tijdens een evenement.Beeld afp

Alles wat je moet weten over Comey, Trump en de Russen

Bijna ieder ander zou erom worden ontslagen of gearresteerd: het verklappen van een spionagegeheim is ofwel een stommiteit, ofwel hoogverraad. Voor de president gelden echter andere regels. Toch heeft Donald Trump weer laten zien dat hij niet goed weet om te gaan met de verantwoordelijkheid van het presidentschap.

Maak je borst maar nat Trump: de FBI laat niet met zich sollen. Met het ontslag van directeur James Comey heeft Donald Trump de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug.

Trump op de foto met 'topspion' Poetin, maar Amerika mocht het niet zien.

'Als president wilde ik deze informatie delen met Rusland, waar ik het volste recht toe had', verdedigde de president zich in een tweet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden