AIVD-diskettes met staatsgeheimen op straat

De inlichtingendienst AIVD is in ernstige verlegenheid gebracht doordat een medewerker twee diskettes met vertrouwelijke informatie in een ingeruilde lease-auto heeft achtergelaten....

De diskettes waarop de geheime documenten staan, zijn enkele weken geleden doorgespeeld aan misdaadverslaggever PeterR. de Vries. Die wijdt zondag zijn programma op SBS 6 aan de affaire.

De AIVD bevestigde woensdag dat staatsgeheimen in het geding zijn. In een brief aan De Vries schreef de dienst gisteren dat bezit daarvan strafbaar is en openbaarmaking een onrechtmatige daad.

De diskettes bevatten onder meer verslagen van infiltratie in milieuactiegroepen, in Molukse groeperingen en bij ‘links-extremisten’. Verder staan er volgens De Vries resultaten op van onderzoeken naar ‘lokale bestuurders’, ‘oud-PvdA politici’ en ‘zeer compromitterende’ informatie over ‘seksuele escapades’ van Pim Fortuyn met ‘Marokkaanse jongetjes’.

Er zou op de diskettes ook informatie staan over mensen in Fortuyns directe omgeving. Een van de documenten heeft als onderwerp ‘de vuile was van D66’.

De gegevens werden achtergelaten in een lease-auto. De medewerker van de Regionale Inlichtingendienst Rotterdam-Rijnmond ruilde deze auto in. RID’ers voeren geregeld opdrachten uit voor de AIVD.

De informatie, die onder meer afkomstig is van een agent met de codenaam ‘R17NE’, bestrijkt een periode van zeven jaar, van 1995 tot 2002. De betrokken RID’er is inmiddels overgeplaatst naar de AIVD. De documenten op de diskette bevatten de aanduiding ‘STG Confidentieel’.

De Vries stelde de AIVD vorige week van de vondst op de hoogte. Volgens de journalist dringt de dienst er bij hem op aan af te zien van de uitzending van zondag. De AIVD ontkent dit. Ze beraadt zich nog over voor of na de uitzending te ondernemen stappen. De AIVD wil de diskettes terug ‘voor onderzoek’.

De Vries is niet van plan in te gaan op de oproep van de AIVD. ‘Wel gaan we heel prudent met de informatie om. Namen van agenten, telefoonnummers en contacten bij buitenlandse inlichtingendiensten blijven buiten beeld.’

Hoewel ook die als staatsgeheim geldt, zal De Vries de aangetroffen informatie over Fortuyn wel uitzenden. ‘Daarover zeg ik: moeten ze het maar niet op straat laten slingeren. Dat vind ik grenzen aan voorwaardelijke opzet.’

Overigens heeft De Vries de diskettes inmiddels persoonlijk aangeboden aan de voormalige RID-medewerker. ‘Maar hij wilde ze niet aanpakken.’

Volgens De Vries had de RID-agent de diskettes nog niet gemist. De AIVD zegt het laten slingeren van de staatsgeheimen ‘ontzettend te betreuren’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.