AIVD: Cyberspionage door andere landen neemt toe

Nederland is steeds vaker slachtoffer van cyberspionage door andere landen. Dat staat in het jaarverslag van de AIVD. Zo zijn Nederlandse ambtenaren vorig jaar het doelwit geweest van een grootschalige internationale spionageaanval.

Jeroen Visser
Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Beeld anp
Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.Beeld anp

De computers van de ambtenaren raakten niet besmet waardoor er geen informatie werd gelekt. Uit een analyse van de geheime dienst AIVD blijkt dat de aanval waarschijnlijk uit China komt 'of dat de aanvaller ons wilde laten geloven dat de aanval daar vandaan komt'. aldus een specialist van de dienst.

Vanwege de open samenleving en de uitstekende ICT-infrastructuur, vormt ons land een aantrekkelijk doelwit voor economische en technisch-wetenschappelijke spionage, aldus de AIVD. 'Buitenlandse inlichtingendiensten gebruiken heel geavanceerde digitale aanvallen. Deze aanvallen zijn zo complex dat ze jarenlang in ICT-systemen kunnen zitten zonder te worden gedetecteerd'.

De betrokkenheid van andere staten is vaak moeilijk te bewijzen, omdat deze er goed in slagen hun acties te camoufleren, anoniem te opereren en data te versleutelen.

Traditionele spionage
Naast cyberspionage proberen andere landen ook via traditionele middelen informatie in te winnen, door het inzetten van spionnen. 'Niet alleen voor het verzamelen van informatie, maar ook bij de beïnvloeding van migranten in ons land'. Door een tip van de AIVD kon vorig jaar de spion Raymond P. worden aangehouden.

Ook islamitische terroristen zetten vaker digitale middelen in. De AIVD noemt dit verschijnsel 'cyberjihad'. De 'digitale potentie' in jihadistische kringen is evenwel nog beperkt, zo schat de inlichtingendienst.

Nederlanders in Syrië
In het rapport is ook aandacht voor Nederlandse jihadisten die afreizen naar Syrië. Met name in de laatste maanden van 2012 zijn zij vertrokken om een rol te spelen in de burgeroorlog. De AIVD hierover:

'Onder meer de grote aandacht in de media en op internet voor de strijd in Syrië, en de eenvoudige bereikbaarheid van het land, verklaren de grote aantallen jihadstrijders die uit Nederland naar Syrië zijn afgereisd. Ook enkele leden van activistische radicaalislamitische bewegingen, zoals Shariah4Holland en Behind Bars, zijn vertrokken naar Syrië voor deelname aan de jihad.

'Gebleken is dat de scheidslijn tussen radicalisme en jihadisme is vervaagd. Deze bewegingen hebben een omgeving gecreëerd waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten en waar radicale ideeën zich hebben kunnen ontwikkelen tot jihadistische denkbeelden. Groepsdynamiek heeft geleid tot snelle radicalisering van vele individuen en concrete pogingen om in Syrië aan de jihad deel te nemen. Op basis van door de AIVD verstrekte informatie kon de Nationale Recherche in november 2012 drie jonge mannen aanhouden die op het punt stonden naar Syrië te vertrekken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden