Nieuws Islamitische school

AIVD: bestuur Haga Lyceum steekt eenderde salarisbudget in eigen zak

Het bestuur van de omstreden islamitische middelbare school het Cornelius Haga Lyceum wordt beschuldigd van financiële malversaties. In een rapport van de AIVD staat dat drie familieleden die werken op de school in 2018 bijna eenderde van het totale salarisbudget van zo’n 410 duizend euro in eigen zak staken. Bronnen met kennis van het AIVD-rapport bevestigen dit aan NRC. Bestuurder Atasoy:  ‘Al sinds begin vorig jaar betaal ik daarvoor maandelijks 500 euro terug.’

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld ANP

Een van de drie familieleden, directeur Soner Atasoy, verdiende meer dan de wettelijk voorgeschreven salarisnorm voor schoolbestuurders toestaat. Soner Atasoy zou daarnaast, buiten de boekhouding van de school om, de vergoeding (18 duizend euro) van een andere schoolbestuurder hebben opgestreken. Ook zijn broer Son Tekin Atasoy zou volgens NRC een ‘fors bedrag’ verdienen. Het salaris van diens schoonzus is onbekend.

Vorige maand raakt het Cornelius Haga Lyceum in opspraak nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), op basis van een ambtsbericht van de AIVD, meldde dat er ‘anti-democratisch’ onderwijs op de school wordt gegeven. Ook zouden de gebroeders Atasoy enige tijd banden hebben onderhouden met een aan IS gelieerde Tsjetsjeense terreurorganisatie, het Kaukasus Emiraat.

De Atasoys hebben de aantijgingen van de AIVD altijd ontkend. Ook van het laatste AIVD-rapport over de financiële huishouding van het Cornelius Haga Lyceum klopt volgens de broers niets.

Volgens Soner Atasoy werd zijn salaris bepaald door een extern bureau (Sander Wijnhof) op basis van de geldende normen binnen het voortgezet onderwijs voor een school in oprichting. Het advies is ingezien door de Volkskrant. Wel werd er een berekeningsfout gemaakt waardoor Atasoy uiteindelijk een te hoog salaris uitgekeerd kreeg. Toen een accountant daar begin 2018 achter kwam, is besproken dat Atasoy het te veel ontvangen bedrag zou terugbetalen.

500 euro per maand terugbetalen

Soner Atasoy: ‘Al sinds begin vorig jaar betaal ik daarvoor maandelijks 500 euro terug.’

Ook voor het hoge salaris van zijn broer Son Tekin en zijn schoonzus heeft Atasoy een verklaring. Son Tekin werkte aanvankelijk onbezoldigd bij de school. Nadat hij in juni 2018 werd aangenomen als beleidsmedewerker, werd zijn salaris vastgesteld door een extern bureau. Son Tekins schoonzus was een van de drie kandidaten die solliciteerden op de functie van administrateur. Van alle sollicitanten was zij volgens Atasoy de best gekwalificeerde. Ook was ze direct inzetbaar. Afgesproken werd dat zij op het Haga Lyceum evenveel zou gaan verdienen als bij haar vorige werkgever, de Belastingdienst.

En het bedrag van 18 duizend euro dat Soner Atasoy van een medeschoolbestuurder kreeg? Volgens de AIVD werd dit geld ‘zonder vermelde reden’ overgemaakt. Atasoy stelt dat het om een lening gaat ‘tussen twee natuurlijke personen’, ontvangen in een periode dat hij in geldnood zat. Hij is dan ook woedend dat deze privé-aangelegenheid naar buiten is gebracht. ‘Daar heeft helemaal niemand wat mee te maken. Ik had heel veel tijd en geld geïnvesteerd om die school van de grond te krijgen. Daarom heb ik toen die lening gekregen.’

Al deze informatie ligt, zo benadrukt Atasoy, bij de Onderwijsinspectie. Dat heeft de Volkskrant ook kunnen vaststellen. De inspectie komt in juni met een verslag over het Cornelius Haga Lyceum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden