AIVD-baas wil SP in ‘Commissie Stiekem’

Sybrand van Hulst, scheidend directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), heeft er bij SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen op aangedrongen zitting te nemen in de ‘Commissie Stiekem', officieel de Tweede Kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten....

Van Hulst stapte na de parlementsverkiezingen van een jaar geleden al op de SP-leider af, die toen net een eclatante overwinning had behaald. De AIVD-topman heeft Marijnissen gevraagd het lidmaatschap van de commissie ‘in overweging te nemen’, zo heeft hij zondag in het tv-programma Buitenhof gezegd.

De parlementaire commissie controleert namens de Tweede Kamer de diensten, zoals de AIVD, die zijn belast met het veiligheidsbeleid. Zij bestaat, op een enkele uitzondering na, uit alle fractievoorzitters.

Advies
Van Hulst wil niet zeggen hoe Marijnissen op zijn advies heeft gereageerd. SP-Kamerlid Ronald van Raak laat weten dat zijn partij over de uitnodiging nadenkt. De SP heeft tot dusver niet tot de commissie willen toetreden omdat de strikte geheimhoudingsplicht de partij belemmert in het ter verantwoording roepen van de regering.

Raak zegt dat zijn partij daar moeite mee houdt. Het steekt hem ook dat Marijnissen niet met de andere Kamerleden van de SP mag overleggen over de zaken die in de commissie besproken worden. Hij vindt dat de Tweede Kamer meer te zeggen moet krijgen over welke zaken achter gesloten deuren moeten blijven, en welke niet.

Stevige fractie
Van Hulst vindt dat de ‘stevige fractie’ van de SP de verantwoordelijkheid toch moet nemen en zegt te hopen dat Marijnissen alsnog ‘om’ gaat. Het zou een ‘verstandige democratische keuze’ zijn, vindt de vertrekkende AIVD-baas.

Van Hulst stapt op 1 december op als directeur, na de dienst tien jaar lang te hebben geleid. Onder zijn bewind is de dienst explosief gegroeid, van 500 naar 1400 medewerkers. Vooral de opkomst van de islamistische terreurdreiging is hier de oorzaak van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.