AIVD: asielactivisme radicaliseert

Activisten die zich verzetten tegen het Nederlandse asiel- en vreemdelingenbeleid, radicaliseren.

Hoe groot de groep asielextremisten is, weet de AIVD niet. Wel constateert de dienst dat die in kleine cellen opereert. Ook zijn de doelwitten enigszins verschoven. Niet alleen beleidsmakers en -uitvoerders als de IND en uitzendcentra worden bestookt. Ook architecten die betrokken zijn bij de bouw van nieuwe uitzetcentra of leveranciers van bijvoorbeeld toiletpapier zijn slachtoffer.

Zo vonden dit jaar drie zogenoemde ‘huisbezoeken’ (beschadigen van onder andere auto en huis) plaats bij directeuren van ‘foute bedrijven’. Op Rotterdam Airport werd in augustus een bouwkeet in brand gestoken op een terrein dat was bestemd voor een detentiecentrum voor asielzoekers. Actiegroep Anarchist Fire eiste die brandstichting op. Tot dusver is nog geen enkele ‘uitzettingsextremist’ opgepakt.

Dierenextremisme

Opvallend is de gelijkenis met het dierenextremisme. Ook hier is sprake van ‘verwevenheid van legale en illegale acties’, aldus de dienst. ‘Voor legale acties als betogingen of bezettingen, krijgen ze enkele honderden mensen op de been’, zegt de woordvoerster. Een kern daarvan is in toenemende mate bereid tot illegale acties.

Een van de groepen die het illegale verzet bepaalt, is volgens de dienst de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU). Dat is ‘complete onzin’, zo laat een AAGU-woordvoerder per mail weten. ‘Wij gebruiken al jaren dezelfde soort actiemethoden. Directe actie is daar – naast bijvoorbeeld informatie geven, een belangrijk onderdeel van – en dat is soms wetsovertredend (volgens de overheid), maar onze acties zijn altijd geweldloos en openlijk.’ De AAGU vindt dat de overheid ‘zich beter zorgen kan maken over de slachtoffers van het door haar gevoerde vreemdelingenbeleid dan activisme hiertegen criminaliseren’.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken liet gisteren weten het asielextremisme ‘stevig’ te zullen aanpakken.

In asielzoekerscentrum Gilze en Rijen staat een tijdelijk paviljoen om extra asielzoekers op te vangen. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.