Airbnb niet ingeperkt in San Francisco na referendum

Airbnb heeft de slag om San Francisco gewonnen. Activisten en vakbonden probeerden de huizenverhuursite aan banden te leggen, maar een referendum daartoe is dinsdag met 55 tegen 45 procent weggestemd.

De skyline van San Francisco Beeld anp
De skyline van San FranciscoBeeld anp

Voorstel F zou het aantal dagen dat een huis in de tijdelijke verhuur mag tot 75 dagen per jaar beperken. Bovendien zouden verhuurders elk kwartaal hun inkomsten moeten opgeven.

De overwinning is voor Airbnb een belangrijke. In andere steden (waaronder Amsterdam) zijn wel maatregelen genomen om de amateurpensions te reguleren, maar het is de eerste keer dat inwoners van een stad er direct over konden stemmen.

'Dit laat zien dat het delen van huizen zowel een gemeenschap als een beweging is', zegt Airbnb in een statement. 'Kiezers zijn opgestaan voor het recht van werkende families hun huizen te delen, en hebben zich gekeerd tegen een extreme, door de hotel-industrie gesteunde maatregel.'

De retoriek is die van de deeleconomie: Airbnb is de bondgenoot van de kleine man, en stelt zich teweer tegen het grootkapitaal. Airbnb had 8 miljoen dollar uitgetrokken voor de campagne.

Met Voorstel F verzetten inwoners van San Francisco zich tegen de ongelimiteerde verhuur van huizen aan reizigers. Die markt is lucratiever dan normale langetermijn-verhuur, waardoor er minder woningen overblijven voor de lokale bevolking en de prijzen stijgen.

Tegenstanders van het voorstel vonden dat verband niet hard genoeg. 'Er komen echt niet ineens duizenden appartementen beschikbaar als Airbnb wordt beteugeld', aldus Patrick Hannan van de nee-campagne in de Los Angeles Times. In San Francisco zijn door de enorme toevloed van goedbetaalde 'techies' uit Silicon Valley hoe dan ook geen betaalbare woningen meer te vinden, is de redenering.

Dale Carlson, de initiatiefnemer van het voorstel, ziet nog kansen. 'Verliezen is altijd teleurstellend', zegt hij tegen SF Gate, de website van de San Francisco Chronicle. Maar gezien de hoeveelheid geld die Airbnb in zijn campagne heeft gestoken, vindt hij de marge van slechts 10 procent 'toch best opmerkelijk'. Hij en andere tegenstanders van Airbnb hebben nu hun hoop gevestigd op het stadbestuur, waarin de progressieven na dinsdag een meerderheid hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden