'Air Holland gewaarschuwd voor crimineel geld'

ROTTERDAM (ANP) - De directie van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland is in 2001 gewaarschuwd voor de Surinaamse investeerders waarmee ze onderhandelde. De investeerders, onder leiding van Aiwan G., zouden betrokken zijn bij activiteiten die het daglicht niet konden verdragen.

Dat hebben getuigen in de rechtszaak tegen de voormalige directie van Air Holland gezegd, zo werd donderdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Rotterdam duidelijk. Justitie verdenkt oud-algemeen directeur Cees van D. en zijn financiële rechterhand Paul G. van betrokkenheid bij het witwassen van miljoenen euro's drugsgeld. Dit geld zou afkomstig zijn van Aiwan G.

De voormalig Surinaamse minister Normann Kleine, die op verzoek van de financieel directeur van Air Holland onderzoek deed naar de investeerders, zou volgens een getuige over de familie van Aiwan G. hebben gezegd: ,,Pas op''. Paul G. ontkende dit donderdag echter ten stelligste. ,,Hij liegt.'' Uit het onderzoek van Kleine zou volgens de oud-financieel directeur juist naar voren zijn gekomen dat de Surinaamse familie haar geld had verdiend met wisselkantoren.

Dat verklaart ook waarom de investeerders cash geld in Air Holland wilden stoppen, zei Paul G. Wisselkantoren werken alleen maar met contanten en Aiwan G. kon zijn tegoeden gewoon bij een kantoor ophalen. Wel verbaasde de financiële man van Air Holland zich over deze gang van zaken. Daarom vroeg hij Kleine om de familie na te trekken.

De eerste investering van Aiwan G., 5 miljoen gulden, werd op het kantoor van de luchtvaartmaatschappij in een tas afgeleverd. De helft van het bedrag zou de algemeen directeur van het bedrijf in twee enveloppen bij de directeur van een reisorganisatie hebben afgeleverd. Het was bedoeld als borg voor een lening van 2,5 miljoen gulden van deze directeur aan Air Holland.

Paul G. verklaarde deze opmerkelijke transactie door te zeggen dat Air Holland het geld direct giraal nodig had om een vliegtuig te leasen. Het was volgens hem onmogelijk om 2,5 miljoen gulden cash naar de buitenlandse leasemaatschappij te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden