Air France-KLM wijst Alitalia de deur

Bonden verwierpen plan voor 2.100 ontslagen...

Van onze verslaggever Ferry Haan

AMSTERDAM Air France-KLM heeft woensdag de overname gesprekken afgebroken met de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. De Italiaanse vakbonden kwamen met nieuwe voorwaarden rond de overname. De Alitalia-topman Maurizio Prato is afgetreden, meldde Alitalia woensdag.

Nadat de gesprekken tussen de luchtvaartmaatschappijen en de vakbonden waren stukgelopen, meldde Air France-KLM-topman Spinetta dat hij nog steeds ‘gelooft’ in de overname. Spinetta heeft Alitalia ook nog niet afgeschreven.

Volgens Air France-KLM kwamen de Italiaanse vakbonden ‘opeens met een alternatief overnameplan dat volkomen afwijkt van ons eigen voorstel’. Air France-KLM zegt dat deze plannen zullen leiden tot grote verliezen voor Alitalia. De bonden gaan niet akkoord met de 2.100 banen die Air France-KLM wil schrappen. Ook zou de onderhoudsdivisie van Alitalia overgenomen moeten worden.

Voor KLM is het de tweede keer dat een fusie met Alitalia mislukt. De eerste keer haakte KLM af, wat de luchtvaartmaatschappij in 2002 op een boete van 180 miljoen euro kwam te staan.

Air France-KLM topman Spinetta heeft altijd de steun gevraagd van de Italiaanse vakbonden bij de overname van de luchtvaartmaatschappij, die een miljoen euro per dag verlies maakt. Spinetta benadrukte dat de bezuinigingsvoorstellen waar de vakbonden tegen te hoop liepen ‘van Alitalia zelf waren.’

In Italië verzette vooral ex-premier Silvio Berlusconi zich tegen de verkoop van Alitalia. Hij wil het behoud van de luchtvaartmaatschappij voor Italië een speerpunt maken van zijn verkiezingscampagne.

Voor Berlusconi’s aanhang is het vooral pijnlijk dat Air France-KLM veel vluchten wil overhevelen van vliegveld Malpensa bij Milaan naar Rome. Reizigers uit het noorden van Italië zouden daardoor langer onderweg zijn.

Het bestuur van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij komt vandaag bijeen om te beslissen wat de ‘geschikte vervolgstappen’ zijn. De afgetreden Alitalia-topman was voorstander van de overname van de bijna failliete maatschappij door Air France-KLM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden