Aidsremmer van Merck goedkoper in arme landen

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck heeft met onmiddellijke ingang de prijzen voor ontwikkelingslanden van twee aidsremmende medicijnen fors verlaagd. De medicijnen Crixivan en Stocrin zullen daar voortaan tegen kostprijs worden verkocht, zo maakte het bedrijf woensdag bekend....

Van onze buitenlandredactie

In eerste instantie is de prijsverlaging, tot 500 à 600 dollar per patiënt per jaar, alleen van kracht in Afrikaanse landen, waar 25 miljoen van de 36 miljoen aidspatiënten leven. Maar Merck heeft ook al gesproken met overheden in Oost-Europa en Latijns Amerika. De ontwikkelingslanden maken al geruime tijd bezwaar tegen de voor hen buitensporig hoge prijzen van aidsmedicijnen; gemiddeld 12 duizend dollar per patiënt per jaar. Diverse landen proberen het monopolie van de farmaceutische industrie te breken. In India kwam onlangs een goedkope aidsremmer op de markt. Ook Brazilië werkt aan de productie van goedkope medicijnen.

Ook in Zuid-Afrika is de internationale geneesmiddelenindustrie in conflict met de overheid. Merck begon daar maandag samen met 38 andere farmaceutische bedrijven een rechtszaak tegen de regering om een nieuwe geneesmiddelenwet tegen te houden. De wet, bedoeld om nagemaakte medicijnen met een lage prijs op de markt toe te laten, zou hun patenten aantasten. De zaak is dinsdag verdaagd tot 18 april.

'Er bestaat geen verband bestaat tussen de zaak en de prijsverlaging', zegt J. Sturchio, woordvoerder van het farmaceutische bedrijf MSD, een dochteronderneming van Merck. 'Wij willen met de rechtszaak ons intellectueel eigendom beschermen. In principe zijn wij nooit tegen prijsverlaging geweest.'

Merck gaat 'zo snel mogelijk' bij de Zuid-Afrikaanse regering informeren of ze interesse heeft. Ook ondernemingen die hun werknemers willen helpen of ngo's kunnen de geneesmiddelen afnemen. Zij moeten er wel op toezien dat de middelen niet naar het buitenland worden doorverkocht. 'We kunnen de herkomst van een Afrikaanse partij altijd traceren', zegt Sturchio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden