Aidsfonds 'in shock' na verlies subsidie

‘Geschokt en teleurgesteld.’ Zo reageerde een woordvoerder van het Aidsfonds woensdag op de afwijzing van de subsidieaanvraag voor internationale projecten voor de komende vijf jaar. De organisatie had samen met verwante organisaties een verzoek ingediend voor in totaal 20 miljoen euro per jaar voor hulpprojecten voor kwetsbare groepen.

Het Aidsfonds weet nog niet waarom de aanvraag is afgewezen, omdat de uitleg van het ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet bekend is. ‘We zijn redelijk in shock en moeten nog kijken of we bezwaar kunnen aantekenen’, lichtte directeur Ton Coenen toe. Hij vreest dat de programma's, die veelal al jaren lopen, moeten stoppen als de bijdrage wegvalt.

Hij vindt het merkwaardig dat juist de hiv/aids-projecten geen subsidie meer krijgen, omdat uit een recent rapport bleek dat dit een van de vier thema's is waar Nederland goed in is. De hulp is vooral gericht op mensen met hiv, homo- en biseksuele mannen, drugsgebruikers en sekswerkers. ‘Het gaat om mensen die in andere landen buiten het normale programma vallen’, aldus Coenen. De projecten lopen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het oosten van Europa.

Het Aidsfonds raakt niet al zijn overheidssubsidie kwijt, maar alleen dat van Ontwikkelingssamenwerking. De organisatie krijgt ook nog subsidie van het ministerie van Volksgezondheid en daarnaast ontvangt het fonds geld van donateurs en via loterijopbrengsten.

Alliantie

In het International HIV/AIDS consortium, zoals de alliantie heet, zitten naast het Aidsfonds ook de Aids foundation East West, COC Nederland, Dance4Life, Global network of people living with HIV, Health connections international, International Civil Society Support, Mainline, Schorer, Stichting STOPAIDSNOW en Stichting WorldAidsCampaign.

Een andere afvaller is de Ecosystem Alliance, waarin naast IUCN ook de Wetlands international foundation en Both Ends zitten. Ze hebben als een van de weinige subsidie gevraagd voor goed beheer van natuur. ‘Wij zijn teleurgesteld’, zei IUCN-voorzitter Roger van Boxtel. ‘We weten de reden nog niet. Maar het heeft er alle schijn van dat er wel gekozen is voor mensen maar niet voor behoud en bescherming van natuur. Het is wrang om zo'n besluit te krijgen in het Internationale jaar van de Biodiversiteit’, aldus Van Boxtel.

Aidsfonds Beeld
Aidsfonds
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden