Aids-patient kan eerder nieuwe medicijnen krijgen

De Ziekenfondsraad heeft een subsidieregeling opgesteld voor nieuwe, nog niet geregistreerde, geneesmiddelen voor aids-patiënten. Bij invoering van de regeling kunnen aids-patiënten een half jaar eerder dan nu van de nieuwe medicijnen profiteren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Uitgangspunt van de regeling is dat vanaf 1 juli alle nieuwe aids-medicijnen die goedkeuring hebben verworven van de Europese registratiecommissie CPMP, meteen daarna beschikbaar komen voor Nederlandse aids-patiënten. De officiële Nederlandse registratie en opname van de middelen in het ziekenfondspakket volgen dan later.

Het ziekenfonds vergoedde tot dusver drie aids-medicijnen, AZT, ddI en ddC. Dinsdag werd daar een vierde, D4T, aan toegevoegd. Na 1 juli zullen er vier nieuwe aids-remmers beschikbaar komen, drie zogeheten proteaseremmers (ritonavir, indinavir en saquinavir) en het nieuwe middel epivir.

De subsidieregeling is opgesteld op verzoek van minister Borst van Volksgezondheid. Zij bouwt voort op een plan van het Aids Fonds en de HIV Vereniging Nederland, die eind maart suggereerden het Algemeen Fonds van de Ziekenfondsraad te gebruiken om nieuwe aids-medicijnen zo snel mogelijk ter beschikking van de patiënt te laten komen.

Het Aids Fonds en de HIV Vereniging betreuren het dat met de nieuwe subsidieregeling niet tegelijk een financiële voorziening is getroffen voor het systematisch volgen van de effecten van de behandeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden